SILJE VESTVIK

Bergenserne lar ikke vente på seg når aprilsolen smiler og våraktivitetene florerer. Køen utenfor Den Nationale Scene gikk ned trappene og helt ut i parken, for mange var ute etter et kostymekupp til amatørteateret eller en ekstra spesiell kjole til de spesielle anledningene.

Venninnene Hilde Tang Hystad, Kaja Nordland og Siri Svensson håper å finne musikalkostymer, kjoler og kanskje en kåpe. Gjerne fra stykker de selv har sett. Noe fra «Sugar» eller «Kameliadamen» hadde absolutt vært noe.

— Sist kjøpte jeg en vill cancan-kjole, forteller Kaja. Og villkjolen har blitt hyppig brukt, både av eierinnen og vennene hennes.

— En gang kom det en bort til meg på by'n og klemte meg, fordi hun synes jeg var så fin, ler hun. En halv time måtte venninnegjengen stå i kø for å komme inn i kostymerommet som bugnet av heksekjoler, Ronja Røverdatter-kjortler og flosshatter.

Det grønnes på greenen

Ute på golfbanen i Åstveit er stemningen mindre hektisk, men minst like travel. Golfdugnad i april er tradisjon for Bergen Golfklubb, og dette er tredje og siste helg før banen åpner neste helg. De ni hullene skal settes i stand til sesongen, og for å rake en sånn plen trengs det mange hender.

— Dugnaden er en familiedag der alle hjelper til med å pusse i kroker og fjerne rusk og rask. Mange spillere har heller ikke truffet hverandre siden før vintermånedene, forteller daglig leder Stein Samuelsen, som var svært fornøyd med å ha beregnet felleslunsjen korrekt ned til én pølses margin.

— Nå gleder vi oss til å spille! smiler rakerne mellom fjerde og femte hull, og fyller sekk på sekk med vissent gress, løv og kvister fra i fjor.

Besettende vinylmesse

I Fensal var det de musikkinteressertes dag. Hele 42 meter med vinylplater, CD-er, videoer og musikkbøker og effekter. Hele Kiss står pent oppstilt mellom de imponerende platebunkene, og overalt står det svartkledde musikkentusiaster og kikker, studerer, diskuterer.

— Det er litt overflateriper på den, men den spiller helt fint, overbeviser en ung selger ved store esker merket metal og heavy.

Bjørn Dahl hadde egentlig bare tenkt å kikke litt på alt det han ikke trenger, men endte med en del i posene sine likevel.

— Det skar seg litt, kan du si, smiler musikksamleren. Hjemme har han vel 3000 lp-er, 3000 singler og 3000 CD-er.

— Vinyl er en besettelse som har hengt ved meg siden jeg fikk min første plate i 1961. Det er noe med labelen, lukten, følelsen av selve platen. Å komprimere slik kunst til en liten cd i plastikk er helt umulig!

Global aksjon

Ved Tinghuset gikk fire organisasjoner sammen om markeringen av Handelskampanjen og Den globale aksjonsuken, som ble avsluttet i går. Framtiden i våre hender arrangerte en badmintonkamp for å illustrere maktforholdet mellom kakaobøndene på Elfenbenskysten og en norsk sjokoladefabrikk. Med sammenbundne hender spilte de to kakaobøndene med racketer skåret ut av papp mot sjokoladefabrikkens solide sportsracket.

— Det er 19-1, sukker Lisa Steine Nesse og Ingrid Abrahamsen på sjokoladebondelaget.

Rundt Holbergstatuen var det barna som rådet. Bergens psykologistudenter har samlet inn penger til inntekt for barn som skades av voksnes rusmisbruk og avsluttet det hele med en Barnas dag med sekkeløp, hoppetaukonkurranser, ansiktsmaling og boksekasting.

Det er ingen tvil. Når våren blomstrer for fullt, da koser bergenserne seg i byen.

KOSTYMEKØ: Det var mange som hadde lyst til å sikre seg et antrekk som har vært brukt på Den Nationale Scene, men selv om køen var lang var det få sure miner å spore. - Jeg tror folk blir i godt humør av kostymer, forteller Grethe Sjøstrøm fra systuen på DNS.<p/>FOTO: VEGAR VALDE
URETTFERDIG: Det er ikke så greit å spille badminton med pappracketer og sammenbudne hender, men Ingrid Abrahamsen (t.v.) og Lisa Steine Nesse gjør så godt de kan i kampen som skulle illustrere forholdet mellom kakaobønder og norske sjokoladefabrikker.<p/>FOTO: VEGAR VALDE