ØIVIND ASK

Steinar Handeland er pensjonist og følger godt med i hagen sin. Aldri har han opplevd at plantene er så tidlige. Han vet dessuten hva han snakker om, med minst ti års erfaring fra Arboretet.

Det er mulig at plantene har kommet enda lenger i blomstringen andre steder på Vestlandet, for i Handelands hage skråner terrenget en smule mot nord, og store trær lager skygge. Men de gir også ly mot frost, og på denne tiden av året teller det litt mer. Vi ser jo ikke så mye av solen likevel.

Det går an å planlegge hagen slik at den blir mest mulig gunstig for plantene.

— På Hjellestad blir det sjelden under 10 minusgrader, forteller Steinar Handeland, og forklarer.

Siden terrenget i området heller jevnt ned mot sjøen, blir det heller ingen dumper der den kalde luften kan legge seg i ro.

Det liker nok plantene, for i hagen hans blomstrer allerede 10-20 av den hvite klosterklokken, og mengdevis er bare noen dager unna.

— Det tidligste jeg har sett før er 17. januar, men det er ikke uvanlig at den første åpner seg i slutten av januar hvis været er gunstig.

Alle plantene han viser oss kommer etter en kjølig periode, og det hadde vi rundt nyttår. For disse plantene betyr heller ikke lyset så mye, det er temperaturen som får dem til å stikke hodet opp av jorden.

Vi ser at de grønne skuddene til påskeliljene allerede står 5 cm høye, og her er kusymre i blomst. Den skal da helst ikke vise seg før i slutten av april eller begynnelsen av mai.

— Men hva skjer hvis det kommer frost?

— Det betyr nesten ingenting. Disse tåler godt både barfrost og snø.

VINTERBLOMSTEN, dette lille vidunderet, gleder oss vanligvis i februar.
KLOSTERKLOKKEN. De første kommer ofte i slutten av januar i milde vintrer. I år er det rekord.<br/>Foto: ØIVIND ASK
HAGEPRIMULA kommer vanligvis i april.
NATURHAGE. Steinar Handeland har mengdevis av forskjellige planter i hagen sin på Hjellestad. Oppetter dette treet vokser en bergflette. Småfuglene elsker denne klatreplanten, siden den gir ly mot både uvær og rovfugl.