• Jeg skulle bare ønske jeg hadde oppdaget brannen litt før, sier Miriam Halland (18), som fikk varslet om den voldsomme husbrannen på Radøy i går. Ingen personer kom til skade, men tre kaniner brant inne.

Et samboerpar i 50-årene og deres to mindreårige døtre ble husløse i den til dels eksplosjonsartede brannen ved Kjeset i Radøy kommune i 11.00-tiden i går. Verken familien eller hunden deres var i huset da det begynte å brenne, men jentenes tre kaniner mistet livet i flammehavet.

Tre— og betongbygningen inneholdt en boenhet, et sagbruk og et stort hobbyverksted, og brant helt ned til grunnen på i underkant to timer. Flammene spredte seg så fort at brannmannskapene i realiteten hadde tapt allerede før de kom frem. Innsatsen ble først og fremst konsentrert om å hindre brannen i å spre seg.

Verken politi eller brannvesen ville i går spekulere i en mulig brannårsak.

— Da vi kom til stedet, var det full fyr i takkonstruksjonen i boligdelen. Derfra spredte flammene seg. Men vi kan ikke slå fast at brannen startet der, sier politiførstebetjent Roar Tofting ved Radøy lensmannskontor.

- Full fyr i trappen

Brannkatastrofen kunne blitt uendelig mye større, hadde det ikke vært for Miriam Halland, niesen til den 56-årige familiefaren som mistet huset sitt. 18-åringen hadde akkurat hentet posten, og var på vei inn til sine besteforeldre for å lese avisen, da hun plutselig hørte noen rare lyder.

— Det hørtes ut som om noen kastet småstein på vinduet. Da jeg tittet ut, så jeg at det brant oppe på veggen rundt solcellepanelet. Deretter gikk jeg inn i huset og ropte for å se om det var noen inne. Hele trappen sto i flammer, og det smalt noe fryktelig. Siden ingen svarte, fant jeg ut at det var best å komme seg ut og hente hjelp, forteller Miriam Halland.

Mamma Aud Marit nølte ikke et sekund da datteren kom løpende inn og ropte: «Det er fyr i huset til onkel».

— Da jeg så ut vinduet og fikk øye på all røyken, var det bare å ringe 110 med en gang. Brannvesenet var her bare ti minutter etter at jeg ringte. Men på den tiden spredte ilden seg, slik at det brant overalt, forteller Aud Marit Halland.

Redd for sauene

Midt mellom huset til familien Halland og branntomten, ligger flere tønner med diesel. På andre siden av grusveien, kloss i flammehavet, ligger sauefjøset. Takket være Miriam, fikk ikke flammene tak i noen av delene.

— Jeg var livredd for at det skulle ta fyr i dieselen og huset vårt. Sauene tenkte jeg ikke helt på før etter vi hadde ringt brannvesenet, sier Miriam Halland, fortsatt skjelven flere timer etterpå.

Inne i verkstedet hadde 56-åringen en rekke gamle biler og lastebiler. De aller fleste gikk tapt i den voldsomme brannen, men Miriams bror klarte å berge selve juvelen i samlingen; en staselig og nyinnredet militærbuss.

— Sønnen min klarte så vidt å få festet et tau baki den og dratt den ut med bilen før det ble overtent. Det ble noen skrammer i siden, men det viktigste var jo å få den ut, forteller Aud Marit Halland.

Bensin eksploderte

Slokkingsarbeidet var til tider svært vanskelig på grunn av en rekke eksplosjoner etter hvert som de mange bilene brant opp.

— Vi regner med at smellene kom på grunn av bensin- og oljerester, sier politiførstebetjent Tofting.

Brannmannskapene jobbet iherdig for å begrense skadeomfanget. Det ligger flere trehus i nærheten, og bare flaks hindret knusktørr mark og skog like ved å ta fyr.

— Vi var en stund veldig redd for at brannen skulle spre seg til skogen. Det er jo ingenting som skal til nå for tiden, sa brannsjefen i Radøy, Einar Færø, til BT da brannen nesten var slukket.

— Heldigvis var det svært vindstille. Det førte nok til at situasjonen ikke ble så prekær som den kunne ha blitt, sier politiførstebetjent Tofting.

Livsverket gikk tapt

For familien på fire var tragedien likevel nærmest total. Flammene slukte så godt som alt de eide og hadde. Det kombinerte huset og verkstedet, samt alt som var der inne, var selve livsverket til den 56 år gamle familiefaren.

Selv om Miriam Halland trolig reddet familiegården fra en enda større brannkatastrofe, var hun i går ikke interessert i å bli kalt for noen heltinne.

— Jeg skulle ønske jeg hadde oppdaget flammene litt før. Da hadde det kanskje gått an å redde huset, sier 18-åringen.

REDDET GÅRD OG GRUNN: 18-årige Miriam Halland oppdaget brannen hos sin onkel, og sørget for at brannvesenet ble varslet. Dermed kom hjelpen tidsnok til at flammene ikke fikk tak i verken sauefjøset eller dieselfatene like ved.
Foto: Rune Sævig