Med en treningshall full av barn, forsøkte Eva Borsholm å varsle politiet om at to rusete ungdommer gikk amok i Slåtthaughallen. De hadde angrepet Marit Johnsen og hennes 14 år gamle sønn, og kastet inventar rundt seg i hallen. Men møtet med politiet ble ikke som Borsholm ventet seg.

— For det første tok det en stund før de i det hele tatt tok telefonen. Da jeg kom frem måtte jeg forklare detaljer for dem gang på gang. Jeg sa at hallen var full av barn og at det var slåsskamp med to krakilske narkomane. Da svarte de at de ikke kunne sende biler ut på hva som helst, forteller Borsholm.

- Beklager oppførselen

— Vi er veldig lei for at Borsholm ikke ble møtt på en god måte. Vi skal være tjenesteytende og profesjonelle, og hvis vi ikke har klart det er det bare å beklage på det sterkeste, sier politiinspektør Geir Gudmundsen.

— Politiet irettesatte meg og spurte om jeg visste hvor mange rare telefoner de fikk hver dag. Men kan de ikke skille tulletelefoner fra mennesker i alvorlig fare? spør Borsholm.

Politiinspektøren vil snakke med tjenestemannen som var på vakt og høre hans versjon. I verste fall kan det få alvorlige konsekvenser for ham.

— Vi kan ikke ha folk hos oss som ikke betjener henvendelser på en god måte. Men en sak har alltid to sider, og jeg må høre mine folks versjon før jeg sier noe konkret, sier Gudmundsen.

- Bare en nødsentral

— Det er et problem at alle henvendelser i hele Hordaland går inn til en sentral. Avgjørelser blir tatt hurtig. Men dette må vi ta opp og vi må forbedre oss. Vi er glade for slike tilbakemeldinger, sier lensmann i Fana Norvald Visnes.

— Det å ta direkte kontakt med nærmeste politi er en god løsning, men helst skal nødnummer benyttes. Folk husker ikke lokale politinumre, mener Visnes.

— Det er et problem at vi har mange tulleoppringninger til nødnummeret, men det rettferdiggjør ikke det Borsholm opplevde. Vi skal være profesjonelle og tjenesteytende overfor alle henvendelser. Folk må ringe politiet og vurdere fra situasjon til situasjon, men de kan ikke være tause vitner til episoder som dette. Min erfaring er at pøbler lytter til kontante og bestemte mennesker, mener lensmannen.

De to brødrene på 18 og 20 år er godt kjent av politiet. Visnes sier de har vært et problem på Nesttun i flere år. Både barnevern og politi har vært inne i bildet.

— Vårt eneste virkemiddel er fengsel. Nå er den ene varetektsfengslet for fire uker, den andre er løslatt, men går på nåde, sier Visnes.