Det var ikke bare på Avdeling sikkerhet arbeidsmiljøet førte til bråk. Lørdag 13. februar i år sto nylig avgått leder i Arbeiderpartiet i Bergen, Jarl Høva, frem i TV 2 og fortalte at han hadde meldt seg ut av Arbeiderpartiet. Bakgrunnen var partiets håndtering av problemene på omstridte avdelingen i Helse Bergen.

– Jeg kjeftet ikke

I Arbeiderpartiet i Bergen var overraskelsen stor. Riktignok hadde det skapt en del brudulje da Høva i januar hadde deltatt på møte mellom to av Frps fremste stortingspolitikere og ansatte på Avdelingen sikkerhet.

– Høva ringte meg og jeg sa at han ikke burde holde møter med Frps stortingspolitikere. Jeg kjeftet ikke. Såpass må en partileder kunne tåle, sier Ranveig Frøiland, styreleder i Helse Bergen og medlem i Arbeiderpartiet.

I Arbeiderpartiet mener de i dag at Høvas utmeldelse var et nøye planlagt mediekupp. Tidlig i desember i fjor kontaktet han Ap-medlemmer for å verve dem til et nytt parti. Både Stig Hammersland og Per Sherling bekrefter overfor BT at de ble kontaktet.

– De lyver

Partisekretær Stian Nyhus ble orientert av de to. Han tok dette opp med Høva.

– Han benektet overfor meg at han hadde noen planer om å danne et nytt parti, sier Nyhus.

Høva sier til BT at de to partifellene ikke snakker sant.

– Hvis de sier det, så lyver de. Jeg vet at noen hadde diskutert muligheten for å lage et nytt parti før jeg gikk av. Men jeg kontaktet ingen.

En drøy måned etter at han gikk av, presenterte Høva Sentrumsalliansen på pressekonferanse. Partiet hadde Høva og tidligere nestleder i Arbeiderpartiet i Bergen, Merete Andreassen, som de mest profilerte listekandidatene.

– Det hadde aldri blitt noen liste dersom ikke andre hadde bedt meg være med, sier Høva i dag.

Varslere ble listefyll

Med seg på kommunevalglisten med 21 personer fikk Høva fire ansatte ved Avdeling sikkerhet på Sandviken sykehus: Gunn Andersen, Øyvind Hauge, Christian Høva Gundersen og Bente Andersen. De to førstnevnte er blant varslerne. De to sistnevnte er eller har vært tillitsvalgte i Fagforbundet sterkt engasjerte på varslernes vegne.

Styremedlem i Arbeiderpartiet i Bergen, Jørn Eggum, mener Høva brukte problemene ved Avdeling sikkerhet til å skape blest om partidannelsen.

– Da han begynte å engasjere seg i dette, syntes jeg det var et godt initiativ. Han fikk ingen kritikk i styret. At han brukte denne saken som begrunnelse for å melde seg ut har vært utrolig skuffende. Jeg fikk jo vite i ettertid at Høvas arbeidet for et nytt parti samtidig som han var partileder.

Skrev leserinnlegg

Høva sier han ikke bare meldte seg ut på grunn av sakene rundt Avdeling sikkerhet.

– Jeg ser styremedlemmers behov for å blande hummer og kanari for å begrunne min utmeldelse. Dette var en av mange saker som fikk meg til å gi meg, og det vet styret, sier han.

– Hvordan forklarer du da at fire av 21 personer på partiets valgliste er ansatte ved Avdeling sikkerhet?

– Det er mer tilfeldig. Vi var på jakt etter engasjerte mennesker og disse var engasjerte. Du ser jo i ettertid at mange av dem er flinke til å skrive leserinnlegg, sier Jarl Høva.

LYVER: Jarl Høva sier partimedlemmer i Arbeiderpartiet lyver om at han forsøkte å få dem med i et nytt parti mens han fortsatt var leder for Arbeiderpartiet i Bergen. ARKIVFOTO: TORGEIR NORLING
Bergens Tidende