September var både tørrere og varmere enn normalt, og oktober har også startet nesten uten regn. Og det er ikke helt normalt for en høstmåned på våre bredde— og lengdegrader. De siste 30 døgn har det kommet 83 mm regn, mot normalt 287.

Mot normalt, fortsatt

— Det har vært unormalt tørt, ja. Men det gledeligste er at det ser ut til å fortsette i mange dager til, sier meteorolog Olav Krogsæter i Storm Weather Center.

— Vi har fått et såkalt blokkerende høytrykk over Sør-Norge som ser ut til å satt seg helt fast. Slike høytrykk er ofte langvarige, og sender lavtrykkene vekk fra norskekysten mot Sør-Europa eller Svalbard, forklarer han.

Dermed har Spania fått mye av regnet som vanligvis tømmes over Vestlandet på denne tiden av året, og på Ny-Ålesund ble det i går registrert ny nedbørsrekord med 51 millimeter og høyere temperatur enn Bergen.

Kaldt og klart

Natt til i dag ble det nemlig registrert høstens laveste minimumstemperatur i Bergen med 0,7 offisielle grader. Mange steder opplevde sin første frostnatt. Fruene fra Kalfaret har funnet frem pelsen, og det ser ut til at pelssesongen blir lengre enn vanlig denne høsten.

— De neste fem dagene varsler vi sol og blå himmel, kjølige netter og 8-9 grader midt på dagen. Men i de uoffisielle prognosene våre, som går to uker frem i tid, ser det også helt knusktørt ut. Ikke en dråpe i sikte, slår den modige meteorologen fast, før han legger til:

— Men en eller annen gang kommer nok regnet. Det pleier å gjøre det.

Så da er det vel bare å nyte solen mens vi har den.

NYT SYNET: Slik så det ut fra BTs webkamera på Fløyens topp klokken 10 i dag. Sånn har det sett ut i mange dager, og skal vi tro meteorologene blir det ingen forandring de kommende dagene.