— Vi vil nok merke det fra fredagskvelden, da begynner vinden å øke på, og den vil holde seg kraftig gjennom helgen, sier Kristin Seter, meteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet.

Årsaken er at høytrykket som ligger over landet ikke lenger klarer å stagge et større lavtrykk som en stund har presset på fra vest.

— Nå ser det ut til at høytrykket trekker østover, så lavtrykket kommer inn. Det er ganske kraftig, så det vil bli mye vind, sier Seter.

Det ventes opptil sterk kuling og periodevis liten storm utsatte steder.

— Det blir ikke bare langs kysten, men også i fjellet og andre utsatte steder.

Fortsatt skogbrannfare

Med lavtrykket stiger også temperaturene, som vil holde seg rundt fem til syv plussgrader fra lørdag til mandag. Det vil også komme noe nedbør, hovedsakelig som snø, men sludd og regn i ytre og lavere størk.

Faren for skog- og lyngbranner vil vedvare helt fram til neste helg for store deler av Vestlandet, Trøndelag og Nordland, ifølge Meteorologisk institutt.

— I områdene med brannfare er det fortsatt ventet ganske sterk vind, sier meteorolog Per Egil Haga til NTB.

Meteorologisk institutt la denne uka ut et OBS-varsel for disse delene av landet om meget stor gress-, lyng, og skogbrannfare.

— Varselet ligger nok ute en uke fremover til neste lørdag, sier Haga.

Dermed blir nok forbudet mot å gjøre opp ild i skog og mark på Vestlandet og i Nordland og Trøndelag stående inntil videre.

Historiske værrekorder

Klimaavdelingen hos Meteorologisk institutt melder torsdag om historiskeværrekorderetter at flere steder i landet ikke har hatt en dråpe nedbør i januar. Så tørt som det har vært disse stedene i januar 2014, har det altså ikke vært noen gang i løpet av de siste hundre årene.

Det uvanlig været Norge har for tiden forklarer Haga slik:

— Lavtrykkene fra Atlanterhavet kommer inn over De britiske øyer, men svekkes der i stedet for å komme inn over Norge, slik de pleier. Dette er fordi vi har et blokkerende kraftig høytrykk over Europa som stanser nedbøren. Det som gjør situasjonen ekstra spesiell er at dette varer så usedvanlig lenge, sier Haga.