Mandag morgen har meteorologisk institutt sendt ut OBS-varsel for Hordaland og Sogn og Fjordane.

— Det er varslet ganske mye vind og storm på kysten, og storm i fjellet, sier vakthavende meteorolog Kjersti Opstad Strand ved Vervarslinga på Vestlandet.

Mandag formiddag, rundt klokken 11.30, melder Strand at det er sterk kuling fra nord i Hordaland til Stad og liten storm utenfor Sogn og Fjordane.

— Det nærmer seg også liten storm ved Stad nå og vi vil få maks vind her om noen timer. Det er de neste timene som er verst, før vinden dreier til nordvest i kveld, sier hun.

Storm og glatte veier

Ifølge yr.no ventes det sørlig full storm på kysten i Hordaland fra mandag ettermiddag. Vinden øker til sørlig periodevis liten storm i fjellet. Etter hvert vil også snø og snøfokk kunne føre til vanskelige kjøreforhold.

— Det er ikke ofte vi varsler storm her og det er snakk om ganske mye vind, sier Strand.

Strand forteller at snøgrensen nå ligger på 600–800 meter, men at den vil stige i løpet av dagen.

— Det vil komme regn ganske høyt opp. Og når en først får snø og så regn, og så synkende temperatur i natt, kan det fryse på og skape glatte forhold i fjellet, sier hun.

Verst ved Stad

Ifølge Strand blir det hakket mer vind i Sogn og Fjordane. Ifølge OBS-varselet ventes det sørlig full storm på kysten mandag ettermiddag, ved Stad ventes det sterk storm.

Fra mandag ettermiddag øker vinden til sørlig periodevis liten storm i fjellet. Som i Hordaland vil snø og snøfokk etter hvert kunne føre til vanskelige kjøreforhold.

— Det er hakket mer sterkere vind her og det kommer også til å bli sterk storm ved Stad i ettermiddag, sier Strand.

Båtvarsel og turbulens

Det er også sendt ut båtvarsel på DAB-radio.

— Det er sterkest vind på havet og i fjellet. Og de som beveger seg på sjøen vil nok kjenne det, sier Strand.

Ruteflyene til Oslo vil ikke merke noe til vinden, men de mindre flyene vil oppleve mer turbulens.

Vegtrafikksentralen Vest melder om fine veier mandag morgen.

— Veiene er våte og fine nå, men folk må være obs på værendringen som kommer i løpet av dagen. Da vil det bli mye vind, sier trafikkoperatør Ove Amundsen.

Stanset helikopter

— Flytrafikken går som normalt. Vinden kommer rett syd, noe som er fint håndterbart for vår del, sier operativ sjef Leif Johansen ved Bergen lufthavn Flesland til BT.

Han forteller at løse objekter er blitt sikret for vinden på flyplassen.

Ifølge NRK Hordaland er helikoptertrafikken til feltene Oseberg, Troll, Gullfaks og Statfjord stanset, men reisende blir likevel bedt om å møte frem på flyplassen som normalt.

Stengt bro

Ifølge meteorolog Strand, er Hardangerbrua mest sårbar for vind fra sørvest og nordøst. Men akkurat nå blåser den i sørlig retning.

I Sogn og Fjordane har de allerede begynt å merke vinden. Rugsundbrua på fylkesvei 616 i Bremanger kommune ble stengt ved 12-tiden.

— Broen har en stengegrense på 27 meter pr. sekund, nå var vindkastet på 28, sier vaktoperatør Jan Erikstad ved Veitrafikksentralen i Lærdal og legger til:

— Ved Måløybrua ble det akkurat nå målt et vindkast på over 30 meter pr. sekund. Men broen er ikke stengt. Det skal blåse ganske kraftig før en stenger denne broen.

Nedbør og hagl

Strand forteller at det vil være oppholdsvær i Bergen frem til i ettermiddag. Men ifølge yr.no skal det begynne å regne allerede klokken 13.

— Når vinden øker, kommer også nedbøren. I kveld går det over til regnbyger og vinden dreier sørvest, og i morgen kan det komme som haglbyger. I løpet av morgendagen vil det også være en liten fare for torden, sier hun.

Et lavtrykk vil også prege resten av uken.

— Det ser ut til at det kan bli litt finere onsdag, sier Strand.