Torsdag blir det vått på Vestlandet. Meteorologisk institutt har sendt ut et såkalt Fase A-varsel om høy vannstand, og det er forventet at vannstanden vil stå 220 centimeter over sjøkartnull. Hvis prognosene viser seg å stemme, betyr det springflo på Bryggen.

– Vi overvåker situasjonen. I øyeblikket viser målingene at vannstanden blir åtte centimeter lavere enn prognosene, så det kan være vi unngår de verste oversvømmelsene, sier vakthavende meteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet, Anna Reigstad.

Fullmåne på torsdag

Et såkalt Fase A-varsel betyr at meteorologene overvåker situasjonen nøye, men at det ennå ikke er helt sikkert om det vil bli ekstremvær.

– Det ligger et lavtrykk rundt Island som beveger seg østover, og vi får vestlig vind som vil presse vannstanden mot land. I tillegg er det fullmåne torsdag. Når man kombinerer disse faktorene, kan det resultere i ekstremvær, forteller Reigstad.

Meteorologen råder folk til å ta sine forholdsregler.

– Folk som tidligere har opplevd oversvømte kjellere i forbindelse med ekstremvær og høy vannstand bør være spesielt oppmerksom på dette. Båteiere bør også forsterke fortøyningene.

Kan bli springflo på Bryggen

Vannstanden vil begynnne å stige allerede onsdag, og er ventet å nå toppen mellom klokken 09–10 torsdag morgen.

Meteorologen mener det er stor sjanse for oversvømmelse på Bryggen.

– I 2005 hadde vi stormen Inga. Den traff med bare én dags forskjell, og den gang var vannstanden 220 centimeter. Det ser ut til at den kan bli like høy nå på torsdag, sier Reigstad.

Periodevis liten storm

Vestlendingene må også belage seg på kraftig vind de kommende dagene.

– Den verste vinden vil komme på onsdag. Da ventes det ganske mye vind fra sør-vest, opp mot sterk kuling og periodevis liten storm, sier Reigstad.

På torsdag vil imidlertid vinden etter hvert avta.

– Torsdag vil vinden dreie mot sør-vest og minke. Vinden vil først minke nord for Bergen.

Stor snøskredfare

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har også sendt ut varsel om stor snøskredfare i Hardanger onsdag og torsdag. Fok bes om å unngå skredterreng og mulige utløpsområder.