Lyn, torden og store mengder nedbør har stått på værmenyen på Vestlandet de siste dagene, men nå er det vinden som kommer til å skape problemer.

— Vinden kan bli brysom i natt og første del av morgendagen. I Hordaland blir det sørøst eller østlig kuling, og i Rogaland kan det komme helt opp i liten storm i kortvarige perioder, sier vakthavende meteorolog Jørgen Grønneberg ved Vervarslinga på Vestlandet.

Vanskelige kjøreforhold

Vinden vil minke utover dagen på søndag.

— Det er snakk om kastevind, så folk må tjore fast det som er løst. Vinden vil merkes godt, sier Grønneberg.

Meteorologisk institutt har utstedt såkalt OBS-varsel for hele 14 av landets 19 fylker. I Hordaland og Sogn og Fjordane er det varsel om vanskelige kjøreforhold over fjellovergangene på grunn av snø og vind.

— De som skal reise øst-vest må være oppmerksomme på at det vil komme en god del nedbør i Agder, Telemark og Buskerud. I de tilstøtende fjellområdene er det grunn til å vente vanskelige kjøreforhold, sier Grønneberg.

Snø og glatt

Natt til lørdag gikk det fra bart og vått, til snø og glatt på de fleste fjellovergangene mellom Østlandet og Vestlandet, opplyser Vegtrafikksentralen i Hordaland.

— Det har vært lokalt vanskelige kjøreforhold. Vikafjellet var stengt i morges på grunn av uvær, sier trafikkoperatør Randi Stohlberg.

— Det er ikke tilrådelig og engang prøve seg med sommerdekk, sier Stohlberg.

Stanset med sommerdekk

Det var det nemlig flere som gjorde natt til lørdag.

— Det var noen som fikk seg en formaning i natt, men det var heldigvis ingen uhell. Vi fikk stoppet de fleste, men da turde de ikke kjøre ned igjen og måtte vente på tauebil eller å få kjørt opp dekk, sier Stohlberg.

Til de som skal kjøre over fjellet i morgen, har hun følgende råd:

— Ha full tank, varme klær, varm drikke og mat i tilfelle uvær.