— Dette kan ikke legges frem for retten, når loven sier det skulle vært slettet.

Det sier advokat John Christian Elden, som forsvarer 26-åringen som i går ble tiltalt for medvirkning til overlagt drap i Åsane-saken.

Mobilavlytting fra en narkotikasak i 2002 var avgjørende for at Riksadvokaten valgte å ta ut tiltale mot to nye personer i det seks år gamle Åsane-drapet.

— Etter loven skulle dette vært slettet da det ikke ble brukt til å åpne sak den gang. Da er det spesielt at det fire år senere plutselig dukker opp fra politiets skuffer, sier Elden.

Opp til dommerne

Dermed blir det opp til dommerne i Bergen tingrett å avgjøre om telefonavlyttingen kan spilles av når saken kommer opp for retten neste år.

— Selv hvis regelverket blir forstått slik at dette burde vært slettet, betyr ikke det at det skal nektes ført som bevis når det faktisk fortsatt finnes. Jeg føler meg ganske sikker på at disse bevisene blir tillatt. Dette er en vel gjennomtenkt beslutning fra påtalemyndighetens side, sier statsadvokat Jarle Golten Smørdal.

Han viser til deler av mobilavlyttingen allerede har vært brukt som bevis i en narkotikasak.

— Det er lovlig innhentet materiale. Avlyttingen ble brukt i en narkotikasak mot 36-åringen som nå er tiltalt for drapet. Narkotikasaken mot 26-åringen ble aldri henlagt, og det er nå tatt ut tiltale mot ham for dette, sier Smørdal.

Begge de tiltalte nekter straffskyld.

«Uskyldig»

— Det viktigste for min klient er at han er uskyldig i anklagen, uansett hvilke metoder politiet skulle prøve seg på mot ham, sier Elden.

Det var først da Hordaland politidistrikt åpnet ny etterforskning av Åsane-drapet i fjor høst, at politiet skjønte at narkosak-avlyttingen kunne være relevant for drapssaken.

Striden om telefonavlyttingen kan brukes som bevis, kan til slutt ende opp i Høyesterett.

Hvis landets øverste domstol mener avgjørelsen om å tillate - eller ikke tillate - å føre avlyttingen som bevis har vært feil, kan dommen bli opphevet. Da vil saken i så fall måtte behandles helt på nytt.