PAAL KVAMME

HANS K. MJELVA

Nabokrangelen på Kråkenes er i gang igjen.

— Det er ingen her på Kråkenes utenfor Levende Ord som vil heise flagget for dette. Vi må bruke alle de lovlige midlene vi har. Vi kjenner ikke til reguleringsplanen, men hvis der skal gjøres planarbeid vil vi ta kontakt for å påvirke, sier Grete Monsen, som er nestleder i Kråkenes Vel.

Vi leie, ikke eie

Levende Ord har inngått en avtale med Sandland Eiendom, som har kjøpt Casperkollen og tilhørende tomt.

— Planen er at det på den tomten skal bygges et konferanse- og kompetansesenter, og da har vi en avtale om fremtidig leie av dette, sier informasjonsansvarlig Bjørn Olav Hammerstad i Levende Ord, som understreker at menigheten ikke vil eie bygget.

Casperkollen ligger litt lenger nede i veien Øvre Kråkenes i forhold til der menigheten holder til i dag. Blir planene realisert kan det bety slutten på mange års leting etter et større oppholdssted for den raskt voksende menigheten.

Må vente i to-tre år

Byggeplanene har ennå ikke vært gjennom den kommunale sakskværnen. Det vil derfor ta tid før Levende Ord kan ta bygget i bruk.

— Vi er i startfasen i en prosess, og foreløpig er vi bare på skissestadiet, sier daglig leder Thomas Sandland i Sandland Eiendom.

Han presiserer at kurs- og konferansesenteret skal brukes av flere enn Levende Ord.

Bygget vil kreve en omregulering, og utbyggerne må dermed gjennom en lang planprosess med kommunen før de eventuelt kan begynne byggingen.

— Det kan tidligst stå ferdig om to år, senest om tre, sier sivilarkitekt Jesper Jorde i Arkitektgruppen Cubus.

Glade i Kråkenes

Som BT skrev i januar har Levende Ord vurdert to ulike lokaliteter på Kokstad, i tillegg til Casperkollen. Disse sonderingene er nå skrinlagt.

— Ja, de kan du si er avsluttet for godt, med mindre noe ekstraordinært skulle dukke opp, sier Hammerstad.

Levende Ord har ikke planer om å flytte grunnskolen fra dagens bygg og inn i det nye.

— Å flytte skolen vil være ganske drastisk for elevene. Det viktigste for oss er at skolen får fortsette her, sier han.

Naboer bretter opp ermene

Kråkenes Vel har i en årrekke kjempet mot Levende Ord. De har argumentert mot støy og trafikk i forbindelse med arrangementene til menigheten, et problem som ikke blir bedre av at mye skjer søndagene.

— Nå skal de bygge et konferansesenter for 3000 personer. Det kan bety så mange som 1000 parkeringsplasser, sier Grete Monsen.

— Det er en kjempetung etablering i nærmiljøet, sier leder i velforeningen, Rolf Hjørnevik.

- Ikke ute etter menigheten

— Vi hadde håpet at Levende Ord var på vei bort. Men vi gråter ikke ennå - dette skal jo til politisk behandling først, sier Monsen.

De poengterer at det ikke er menigheten i seg selv de er ute etter.

— Om det hadde vært Levende Ord eller en bilforhandler er oss knekkende likegyldig. Det er slitasjen på nærmiljøet vi er bekymret for, sier Hjørnevik.

— Levende Ord har sagt at de skal frelse Bergen. Det betyr forferdelig masse mennesker, og masse biler som må stå et sted, sier Monsen.

VIL KRÅKENES VEL: – En slik utbygging vil gi enorm slitasje på nærmiljøet, sier Rolf Hjørnevik og Grete Monsen i Kråkenes Vel. Nå varsler de kamp mot Levende Ord. <br/>Foto: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN