Ikke lenge etter at «Lena» herjet i Hordaland må Vestlandet belage seg på nytt uvær. Restene av den tropiske stormen «Bertha» fører til kraftig vind, mye regn og fare for torden i Hordaland både i dag og de nærmeste par døgnene.

NVE har sendt ut varsel om flom og jordskred som følge av nedbøren. I Hordaland er det gult nivå på skred— og flomfaren. Gult er det laveste nivået av tre, og betyr moderat flom- og skredfare.

— Vi forventer at det vil kunne komme enkelte skred, særlig på steder der regnet treffer uheldig. Det er sørlige deler av Hordaland som er mest utsatt, sier Tumo Saloranta, jordskredvakt hos Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Hordaland utsatt

— Det blir ikke like kraftig som «Lena», men det er meldt stiv til sterk kuling i Hordaland i dag. Vinden kommer fra sørøst, noe som gjør det meste av Hordaland utsatt. Senere vil vinden dreie sørlig og gjør seg mest gjeldende på kysten, sier vakthavende meteorolog Martin Granerød ved Vervarslinga på Vestlandet.

Han ber folk i den sørlige delen av fylket forberede seg på mye regn.

— Det blir inntil 30-40 mm nedbør på 12 timer fra i ettermiddag. Mest i sør, men det blir vått i hele fylket. Det er også fare for torden, sier Granerød.

Vått resten av uken

Meteorologen vil ikke love mye bedring utover uken.

— Det blir vind og mye nedbør til og med onsdag. Det blir regn også senere i uken, men avbrutt av perioder med sol, forteller Granerød.

Temperaturene vil ligge på 15-20 grader fra tirsdag. I dag forventes det over 20 grader i Bergen.

Den tropiske orkanen «Bertha» er sesongens andre i Atlanteren. Etter å ha herjet i Puerto Rico, Den dominikanske republikk og på Bahamas, har uværet vendt nesen mot våre breddegrader, melder nettstedet yr.no. Gamle syklonrester kan i verste fall gi voldsomme mengder nedbør.

Den tropiske luften er fuktig og varm, og når den treffer annen luft kan det gi en ekstra utvikling av værsystemene.

Det verste eksempelet på hva syklonrester kan forårsake, er ekstremværet «Kristin», som ga raset ved Hatlestad terrasse i Fana i 2005.