På en enkel og lettfattelig måte kan du fra i morgen holde deg orientert om hva slags vær vi kan forvente, nærmest time for time. I samarbeid med Storm Weather Center vil Bergens Tidende daglig presentere været for den kommende uken, i tretimers intervaller.

— Det er første gang vi leverer en så detaljert værmelding så langt frem i tid, sier Benedikte Rasmussen blant 19-tommers flatskjermer på Storm Weather Center. Veggene er tapetsert med plansjer og satellittbilder fra vær både her og der. Varselet vil være spesifikt for Bergen by, men folk i utkantområdene vil kunne feste lit til de generelle tendensene i temperatur og lufttrykk. For øvrig vil værvarselet for resten av landsdelen trykkes som før på siste side i avisen.

Hold grillen parat

— Kan man nå invitere til grilling i hagen klokken åtte basert på deres varsel om opphold fra klokken syv?

— Varselet for de to nærmeste dagene skal være ganske nøyaktig. De fem siste døgnene i ukevarselet vil være litt mer usikre, sier Fredrik Villanger som er meteorolog ved Storm Weather Center. Nedbør, skydekke, lufttrykk, temperatur og vindtendenser får plass på en tabell som ekspertene kaller et meteogram.

— Et meteogram er en hurtigtabell for å fremstille mange elementer av været på en gang. Denne tabellen vil være todelt. For de to nærmeste døgnene vil vi presentere værvarselet i tre timers intervaller. For de fem neste dagene blir det hver sjette time, sier Villanger.

«Følg med på aksene»

I plansjen vi sitter og kikker på er nedbørsskalaen fra 0 til 2 mm, men på det meste kan det falle 100 mm nedbør på Vestlandet i løpet av et døgn.

— Vi vil gjerne oppfordre folk til å følge med på aksene i tabellen. Skalaen vil kunne variere fra dag til dag, slik at en stor nedbørssøyle den ene dagen ikke nødvendigvis kan sammenliknes med søylen den neste dagen, sier Villanger.

Dessuten vil bergenserne ha nytte av at forventet skydekke også varsles. Litt nedbør i en tretimers periode med stort sett blå himmel betyr sannsynligvis en liten byge på en solskinnsdag og ikke paraplyberedskap fra morgen til kveld. Varselet vil også suppleres med en dagsaktuell forklarende tekst, blant annet om varselets sikkerhet.

— Noen ganger tør vi spå ganske sikkert for de ti neste dagene, og andre ganger er ting mer uforutsigbare. Dette er ting vi kan presisere i samtale med journalisten vi snakker med, sier Villanger.

Men en ting er som før, sier Benedikte Rasmussen:

— Bergenserne e' tøffe når det gjelder vær.

<b>HOBBYMETEOROLOGER, VÅKN OPP:</b> Benedikte Rasmussen og Fredrik Villanger gleder seg til å gi bergenserne daglig, detaljert værvarsel i BT fra i morgen av. Nå kan du selv vurdere når det er fornuftig å gjøre klar grillen.<br/>FOTO: PETTER NATVIG