Lille julaften og julaften kommer til å preges av storm og store nedbørsmengder i hele Sør-Norge.

Yr.no advarer mot å krysse fjellovergangene julaften, så skal du rekke det, må det gjøres i dag.

— Et gigantisk lavtrykk bygger seg opp i Atlanterhavet. Det kommer til å ligge utenfor Skottland på julaften, og det har et ganske lavt trykk i forhold til hva vi er vant til, forteller statsmeteorolog Øyvind Johnsen til yr.no.

Ekstreme vindkast

— Det kan bli ekstreme vindkast i morgen formiddag. Spesielt inne i fjordene på Vestlandet. På utsatte steder, som for eksempel i Rosendal i Ytre Hardanger og i Sognefjorden, har vi meldt om vindkast på mellom 30 og 35 meter pr. sekund, sier meteorolog Roar Inge Hansen i StormGeo.

Begrepet orkan i kastene vil han ikke bruke. Orkan er middelvind over 32,6 meter pr. sekund over ti minutter. Derfor er dette litt komplisert.

— Vindretningen gjør at det kan bli ekstremt kraftige vindkast inne i fjordene, selv om det bare blåser stiv kuling som middelverdi. Dette vet folk som bor der. Ute ved kysten er vinden mer jevn, forklarer Hansen.

- Kan oppstå farlige situasjoner

I Vervarlinga for Vestlandet er det litt mer forsiktige.

— Fra i kveld har vi meldt liten storm fra sørøst med vind på 22 meter pr. sekund. Vindkastene kan komme opp i 30 meter pr. sekund. Plutselige kastevinder er sterke nok til at gjenstander kan fly og det kan oppstå farlige situasjoner, sier meteorolog Aslaug Skålevik Valved i Vervarslinga for Vestlandet.

Både Storm og Yr, er enige om at det blir kraftige vindkast i morgen formiddag og at folk må forberede seg på det kraftige uværet. De har meldt fra liten til full storm. Vinden kommer fra sørøst. Om formiddagen julaften vil vindretningen snu i mer østlig retning, og da vil det merkes mest på kysten.

Stormfull jul

Vestlandet får heftig julestorm som starter på ettermiddagen lille julaften. På dagen blir det regn, hagl og torden og vind fra sydøst. Vinden øker utover ettermiddagen, og det går over til sammenhengende regn.

— Vi venter liten storm utsatte steder, sier statsmeteorolog Aslaug Skålevik Valved ved Vervarslinga på Vestlandet.

— Mange steder vil få regn på julaften, sier Valved.

På kvelden øker vinden til full storm langs kysten og på fjellet og tordenfaren øker. Julaften er vinden meldt å komme fra syd.

— Det kan bli litt av en dag, sier meteorologen.

Glatte veier

Trafikkoperatør Eli Solberg ved Vegtrafikksentralen i Hordaland opplyser at det er store lokale forskjeller på kjøreforhold på veiene i fylket.

— Det kan være bar vei inn til tunnelen, og isete og glatt på den andre siden, sier hun.

Trafikkoperatøren oppfordrer alle bilister til å senke farten og holde god avstand til bilene foran.

Kolonnekjøring

Mandag morgen begynner også været å bli dårligere i fjellet. Nå er det innført kolonnekjøring på Hardangervidda, Haukelifjell og Vikafjell. Hemsedalsfjellet er fremdeles åpent for fri ferdsel.

Klokken 20 i kveld stenger Fv 50 Hol-Aurland for romjulen.

Vurderte ekstremvær

Uværet kommer til å vare lengre enn stormene som var i advent.

Likevel er det Agder, Rogaland og Telemark som får den kratigste vinden.

– Vi har vurdert om det skulle være ekstremvær, men til det er vinden ikke ekstrem nok, og kanskje ikke nedbørsmengdene heller, sier Johnsen.