• Fredag ettermiddag ser verst ut, sier meteorolog Ida Marie Solbrekke.

Tirsdag ettermiddag sendte Bergen kommune ut et varsel om dårlig luftkvalitet i slutten av uken.

— Slik det ser ut nå, blir det kanskje verst på fredag ettermiddag. Lørdag får du ikke den vanlige rushtrafikken heller, sier vakthavende meteorolog Ida Marie Solbrekke ved Vêrvarslinga på Vestlandet.

Varselet kommer dagen etter at det ble fremmet mistillitsforslag mot byrådsleder Martin Smith-Sivertsen - nettopp på grunn av luftkvaliteten. Rødt og Miljøpariet de Grønne mener han må gå av fordi han ikke har satt i verk tiltak mot luftforurensingen.

Særlig fra lørdag er det fare for mye forurensing, skriver kommunen på sine hjemmesider.

Svak vind og kaldt

Bakgrunnen for varselet skyldes at det er meldt om fralandsvind. Da er det som regel slik at skydekket trekkes oppover og nedbøren uteblir. Samtidig er det meldt om minusgrader fra torsdag av.

Kombinasjonen legger til rette for dårlig luftkvalitet, forteller meteorologen.

— Med svak vind i tillegg kan luften bli forurenset, særlig på nattestid med lite skydekke. Da avkjøles bakken raskere og vi får inversjon, sier Solbrekke.

Les også:

Luften fanges ved bakken

Det betyr at den forurensede luften vil bli fanget nede ved bakken. Luften får da ingen mulighet til å bli skiftet ut.

— Dette kan gi forurenset luft på fredag og lørdag, men det er noen dager til og det kan ender seg, sier Solbrekke.

- Hvor gale blir det?

— Det er vanskelig å si om det blir mye eller lite, men forholdene ligger til rette for det. Men det er ikke noen vedvarende høytrykkssituasjon og situasjonen er forbigående.

Astmatikere bør være inne

Alle vil kunne oppleve irritasjonssymptomer når de blir eksponert for høye forurensingsnivåer der de bor eller oppholder seg. Slik plagethet er ubehagelig, men ikke farlig, skriver Etat for helsetjenester i Bergen kommune.

De har i samråd med Folkehelseinstituttet utarbeidet råd til byens befolkning.

Blant annet frarådes voksne og barn med astma, kroniske luftveislidelser og hjerte-/karsykdommer å oppholde seg utendørs i forurensede områder av byen.

Les resten av rådene her.