— Dette er min jobb, smiler Annicke Bergh Monsen, og styrer den harde strålen rett mot flaggstangen.

Hun lengter slett ikke tilbake til tiden da folk skurte terrasser og plattinger med piassavakost.

— Et kjempefint leketøy for husmødre. Mye kjekkere enn å vaske gulvene inne, slår Bergh Monsen spøkefullt fast.

Hun vasker vinteren vekk. Grønsken slipper motvillig taket. Mosedottene skvetter. Hellene utenfor inngangsdøren på Nattlandsfjellet er klare til å feire 17. mai.

Den puslete hageslangen

Høytrykksspyleren har gitt vårpussen en ny dimensjon. Den gamle hageslangen er liksom blitt så puslete. Noen av oss er blitt så makelig anlagt at vi ikke lenger gidder å skrape malingen av husveggen. Vi orker ikke skure terrassen med kost. Eller fjerne mose med de redskaper vi måtte finne som passer til formålet.

Noen mener vi med årene er blitt mer opptatt av å holde det renere og penere rundt oss. De kanskje aller lureste mener at trangen til å spyle har skapt et helt nytt behov for utvendig vask.

Enorm etterspørsel

Salget av spylere har økt enormt i Norge de siste 15 årene - og særlig på Vestlandet. Det kan ikke bevises med rapporter og statistikk. Men sannsynligheten er stor for at vestlendingene tar kaken.

Teorien er enkel: Den tyske produsenten Kärcher ligger på toppen globalt i salg av høytrykksspylere til private husholdninger. Ingen i hele verden kjøper så mange høytrykksspylere fra Kärcher som nordmenn. Og ingen nordmenn kjøper så mange høytrykksspylere som vestlendingene.

Sjefene i Kärcher vil ikke sette navnene sine under påstanden. Men de synes heller ikke det høres helt urimelig ut at vestlendingene er blant dem som spyler mest med høyt trykk.

1,4 millioner husstander

Markedsundersøkelser gjort for halvannet år siden viser at 40 prosent av alle nordmenn som bor i eneboliger, tomannsboliger og rekkehus har en høytrykksspyler på lur i boden. Det betyr at rundt 1,4 millioner husstander i Norge har en slik maskin.

I fjor ble det solgt 75.000 høytrykksspylere hovedsakelig av merkene Foma, Alto og Kärcher til husholdninger i Norge. 52.000 av disse stod Kärcher for. I 1986, da høytrykksspylermarkedet var i sin spede begynnelse, solgte Kärcher 500 spylere på landsbasis. Salgsveksten har vært enorm.

Daglig leder Terje Lavik i Kärcher Proff-Senter i Bergen har vært med helt fra begynnelsen. Siden 1986 har han solgt 150.000 høytrykksspylere til vestlendinger, i fjor solgte han 12.000 eksemplarer i bergensdistriktet.

— Tendensen er at folk hele tiden vil ha større og større maskiner. Større gressklippere, større boremaskiner og større høytrykksspylere, sier Lavik.

Mannens lekepistol

Stort sett er det menn som investerer i - og tar i bruk - de kraftige spylerne. Mennene står der og spruter, og noen kvinner tror det er en form for flukt. Flukt fra de mer kjedelige arbeidsoppgavene som kommer med våren. Flukt fra vindusvask, teppebank og raking. Men det blir jo rent. Pent blir det også, så lenge mannen ikke overdriver. I Åsane skal det visstnok finnes en mann som spyler terrassen sin cirka to ganger i måneden, så treflisene fyker. Han får simpelthen ikke nok av sin nye lekepistol med elektrisk motor og direkte utsprøytning.

En annen mann ringte forhandleren og lurte på om han kunne spraymale huset ved hjelp av en høytrykksspyler. Svaret var selvfølgelig: Nei!

Ingen regel uten unntak

Annicke Bergh Monsen på Nattlandsfjellet er en av kvinnene som effektivt fjerner forestillingen om at det kun er menn som betjener høytrykksspylerne.

Hun har ektemann, sønn på 19 og datter på 21. Men ingen av dem rører høytrykksspyleren. De rekker det aldri. Fru Monsen grabber den først. Hun har funnet høytrykksspylerens hemmelighet: En dyse som roterer 4000 ganger i minuttet. Det gjør strålens vaskeeffekt ti ganger mer effektiv enn en vanlig vannstråle.

LYDEN AV VÅR: - Kanskje jeg er litt mandig av meg, spøker Annicke Bergh Monsen på Nattlandsfjellet. Vegingeniøren elsker å spyle. Er hennes egen høytrykksspyler i ustand, låner hun gjerne naboens. For nå er det vår, og da skal vi visstnok ha det gullende rent både ute og inne.!
FOTO: RUNE SÆVIG