Det er stille på tunet hos Torbjørg Ygre. Den vakre eiendommen ligger badet i sol og den flotte 86-åringen sitrer av forventning.

Det er 66 år siden hun forlot toåringen Terje og hans storesøster Inger (6). Da hadde hun fulgt de to barna på en dramatisk tur fra Bergen til Mjølfjell. Datoen var 9. april 1940, dagen da tyskerne invaderte Norge.

Hun har aldri glemt dem. De åtte døtrene hennes spøker med at Terje er den broren de aldri fikk. For de har alle hørt historien som beseglet morens skjebne.

-Våkn opp, det er krig!

Om kvelden 8.april 1940 hører de på radioen at krigen nærmer seg. Torbjørg våkner av flydur neste morgen og ser hakekorset på flyets vinge. Hun vekker sin søster.

— Guri, det er krig! sier hun.

Stordajentene Torbjørg og Guri er i tjeneste på Minde i Bergen. Guri jobber for fruen i huset, Torbjørg passer de to små barna til sønnen og svigerdatteren. Faren deres, som er bankmann, kommer hjem i full soldatuniform for å fortelle at han skal i hæren. Han ber Torbjørg ta ansvar for barna og følge dem til moren, som er på ferie på Mjølfjell.

Mange ville vekk fra Bergen. Togene var overfylte da de steg på toget på Minde stasjon.

— Ekstra skummelt var det da vi ble stående i Midttun-tunnelen, forteller Torbjørg.

— Flyalarmen gikk, barn gråt og voksne forsøkte å trøste så godt de kunne.

Den tunge reisen varte hele natten og gjensynet mellom barna og moren var varmt. Men de unge tjenestejentene ble sendt vekk. Det var ikke nok mat til alle. Terje gråt da Torbjørg vinket farvel.

Hjerteknuseren Terje

Bilen triller inn på tunet og ut kommer hjerteknuseren fra 1940, som nå er blitt en kjekk kar på 68år. Hans kone Edle og storesøster Inger er med. Det blir et hjertelig møte.

— Er det deg, Terje? utbryter Torbjørg og gir ham en god klem.

— Jeg har aldri glemt deg!

Terje har tatt med en orkidé til henne, uten å vite at det er hennes favorittblomst.

Flere av Torbjørgs døtre og svigersønner er også til stede. Alle synes det er stas endelig å få møte barna moren alltid har snakket så varmt om.

Det var datteren Dagbjørg som satte det hele i gang, hun oppsporet Terje og fikk ordnet kontakt mellom de to.

— Jeg syntes det ville være fint om hun fikk treffe den lille gutten hun har tenkt på i alle år, sier Dagbjørg Ygre smilende.

Gjemte seg i snøen

Under middagen blir alle bedre kjent og når vi møter dem igjen etterpå sitter latteren løst og historiene fyller stuen.

— Det er helt utrolig at hun husker oss og at vi nå får treffes. For en fantastisk familie, utbryter Terje.

Han husker ikke noe fra krigsutbruddet, men hos søsteren Inger sitter minnene fra tiden på Mjølfjell.

— Vi sto under trærne og klamret oss til en stamme hver når tyskernes fly kom, da kunne de ikke se oss, minnes hun.

— Andre ganger måtte vi legge oss i snøen med laken over oss. Jeg tror det reddet oss, for vi kunne satt livet til der oppe, sier hun ettertenksomt.

Søkte ly - fant ektemannen

De to tjenestejentene fikk en ny strabasiøs ferd da de skulle tilbake til Bergen.

Bergensbanen var stengt, så lenger enn til Voss kom ikke jentene. De gjemte seg for tyske soldater og bomberegn underveis og søkte ly på Ygre gard. Her bodde en kjenning, Ingvald, som hjalp dem. Han fulgte jentene tilbake til Stord.

— Kvarven var minelagt, så vi måtte reise om Hardanger. Da vi kom til Granvin lå det en tysk lastebåt og vi dristet oss til å spørre om skyss til Ålvik. Det fikk vi, forteller Torbjørg.

Året etter ble Torbjørg og Ingvald gift. De fikk 62 år sammen på gården Ygre.

Døtrene forteller om en driftig og raus kvinne som vet å ta vare på historien og menneskene rundt seg.

Når Terje og Inger drar hjem denne fredagskvelden får de med seg nydelige bordløpere, som Torbjørg har brodert til dem. Og gårdsfruen selv går rundt med et stort smil.

— I dag måtte jeg bare heise flagget til topps. Dette er en stor dag, sier hun.

MØTTES IGJEN: Terje Mejer Rasmussen ønskes velkommen til gards av Torbjørg Ygri og datteren Borghild Ygre Skorve. TOR HØVIK (foto)

HJERTEKNUSER: Dette bildet av Terje ble tatt i 1940, bare noen måneder før krigen brøt ut. FOTO: PRIVAT

STOR STEMNING: Latteren satt løst da familien fikk møte barna moren passet i 1940, f.v. Borghild Ygre Skorve, Jorunn Ygre Rogne, Torbjørg Ygre, Dagbjørg Ygre, svigersønn Harald Skorve og Terjes storesøster Inger Mejer Sunde. TOR HØVIK (foto)

GJENSYN: Torbjørg Ytre møtte Terje Mejer Rasmusen for første gang på 66 år.Foto: Tor Høvik
Høvik, Tor