— Jeg er så glad for dette tilbudet, ellers hadde jeg ikke hatt noe sted å spise eller være. Jeg ble kastet ut av leiligheten min for tre uker siden. Nå har jeg tingene mine i poser og bor litt her og der, sier Mona Njøtøy (39), som har brukt stoff siden hun var 12 år gammel.

BT møter henne over en kaffekopp i kantinen på Rådhuset, der Kirkens Bymisjon har delt ut mat til hjemløse, fattige og ensomme hele påsken. Mona har vært innom flere ganger hver dag.

— Jeg skulle ønske vi kunne hatt et tilbud som dette hele året, sier Mona.

Kameraten Bjørn Nilsen (40) er enig.

— Hvis jeg ikke hadde fått mat her, hadde alternativet vært å bomme penger på gaten og kjøpe noen rundstykker. Det sosiale er like viktig som maten. Her kan vi ta en kopp kaffe og snakke med folk, og de som jobber her er så trivelige, sier Bjørn.

Jungeltelegrafen

Bjørn hørte om tilbudet via jungeltelegrafen i Nygårdsparken, Mona så et oppslag ved Korskir-ken.

— De som kommer hit er mennesker fra alle livets sider. De er ikke noen ensartet gruppe, så det er ikke så lett å henge opp plakater som når frem til alle. Jungeltelegrafen har tydeligvis fungert, for det har vært en jevn tilstrømning av folk hele påsken, sier Kristian Aagaard, som i mange år har jobbet frivillig for Kirkens Bymisjon hver jul og påske.

— Hvis vi kunne hatt et tilbud som dette på helårsbasis, ville vi hatt 400-500 faste brukere.

Så stort er behovet. Den sosiale nøden i Bergen er stor, og vi hører masse tragiske historier her. Likevel er det høytid å være her, sier Aagaard.

Over 600 middager

Bymisjonen serverer brødmat, lapskaus og enorme mengder kaffe. Over 600 middager gikk unna på fire dager. Andre påskedag var det kø utenfor da de frivillige kom om morgenen.

— Dette er bedre enn å være på fjellet! Det er så kjekt å servere mat og kaffe til folk og gjøre det koselig for dem, samstemmer Ole Hella og Arne Hole, to av seks frivillige fra langskipet Haakon Haakonsen som har brukt hele påsken til å gjøre en innsats for fattige og ensomme.

STOR STEMNING: Signe Krogh-Larsen og Lise Hole var to av de frivillige som delte ut over 600 middager, omsorg og smittende latter i Rådhusets kantine hele påsken.
FOTO: ROAR CHRISTIANSEN