— I morgen er det siste dagen i februar, og det er ingenting som tyder på at statistikken skal ødelegges. Da blir det den mildeste vinteren i Bergen på 150 år, sier statsmeteorolog Kjersti Opstad Strand ved Vervarslinga på Vestlandet.

Dersom du har følt at vintermånedene desember, januar og februar har vært uvanlig milde, har du altså hatt rett til å være forundret. Det er heller ikke lenge siden BT meldte at våren kommer flere ganger i år.

— Du ser jo at det begynner å livne i blomsterbed og hos fuglene, sier Strand.

Lavere temperaturer

Til helgen forteller meteorologen at det skal bli kaldere. Snøgrensen kryper nedover fra 700-800 meter til rundt 500 meter.

— Torsdag blir det vårvær, men lørdag blir det kaldere, så den kan være verdt å få med seg på fjellet, sier Strand.

Atypisk overalt

Strand forteller at vinteren har vært preget av et stabilt strømningsmønster. Det betyr at det har vært samme type vær over lenger tid flere steder i verden. Et lavtrykk har ligget og surret over England, og det har ført til mildvær fra sørlige breddegrader over Norge. Den kalde luften har gått mot Nord-Amerika.

— Vi har hatt ganske atypisk vær overalt. Snø sør i landet og tørt i Møre og Romsdal og Trøndelag, sier Strand.

Isolert sett har februar vært den mildeste på 110 år. I 1990 var februar like mild, men da var det kaldere i desember og januar.

Åpent fjell til helgen

Natt til torsdag ble det innført kolonnekjøring på Hardangervidda på grunn av sterk vind. Samtidig stengte Vikafjellet, men ellers er de andre fjellovergangene åpne.

Vinden løyer mot helgen, så det bør være gode muligheter til å komme seg over fjellet for alle som skal hjem fra ferien.

— Søndag ser det ut til å bli overskyet. Fint kjørevær, konkluderer meteorologen.

Veiarbeid

I vaksdal blir det imidlertid stengt tunnel på nattestid kommende uke.

I fjor ødela et steinras portalen til Stanghelletunnelen på siden mot Stanghelle. Arbeidet med å bygge ny portal starter natt til tirsdag og fortsetter frem til fredag. Tunnelen blir helt stengt mellom midnatt og klokken 03.30, og med kolonnekjøring frem til klokken 06.