— Heia Norge! Heia Norge!

Det går mot seier. Her er ingen konkurrenter i sikte. Ikke så mye sikt heller, for den saks skyld.

Det snør sidelengs på Fløysletten når Greger (7) stormer over målstreken i ensom majestet.

Den vordende skikongen blir liggende på bakken noen sekunder, mens heiagjengen (bestemor) jubler og verdenspressen (BT) stimler rundt.

- Hva føler du nå?

Greger har ikke tid til den slags. Han reiser seg resolutt og legger i vei på ny runde. Den skal tidlig krøkes og trene hardt som vintervant nordmann skal bli.

Massemønstring for Turlaget

— Det var sol vi hadde bestilt, men værgudene ville visst gi oss en utfordring. Og bergenserne de kommer, uansett vær, sier Guro Øvsthus i Bergen Turlag.

Kom deg ut-dagen er Den Norske Turistforenings nasjonale turdag. Da kan man ikke la seg stoppe av bitende vind. Bare på de første par timene var drøyt 300 mennesker innom aktivitetsområdet på Fløyen, hvor Turlaget inviterte til fjellquiz, hopprenn og andre aktiviteter for store og små. Mens de voksne lærte om kart og kompass, kunne barna danse disko med blåraggete Turbo og de andre maskotene.

— Formålet er å få flest mulig til å komme seg ut og se at vi har utrolig fine nærområder her i Bergen. Fløysletten er lett tilgjengelig og selv om det ikke nødvendigvis er skiføre i sentrum, så kan du gå på ski her oppe. Det er et strålende fint område, med fine akebakker og griller, så folk kan ta med seg ved eller kull og grille pølser eller hva som helst.

I granlunden bortenfor har folk tatt oppfordringen, det lukter småsvidde pølser og søt kakao. Rundt bålene står folk og varmer seg, vinden tar godt selv om man gjemmer seg blant trærne. Øvsthus ler av spørsmålet om ikke det er best å kose seg innendørs i slikt vær.

— Det blir jo enda kjekkere år komme inn når man har vært ute på en sånn dag. Det er utrolig deilig å komme seg ut, få beveget seg lite grann og oppdage nye turområder.

- Hvilke hensyn må man ta når man skal på tur i sånt vær?

— Det gjelder jo å kle seg etter været. Ull innerst, vindtett og vannavstøtende boblebukse og jakke. Og når ungene springer rundt her som noen virvelvinder, er det viktig at foreldrene er flinke til å kle på dem når de setter seg ned, sånn at de får opp varmen.

Man kan ikke vente på været

— Jeg fryser i fjeset, sier Dekontee (7), som tar en rast med Johanne (7) og farmor Lillian Rasmussen.

Heldigvis er det mye god varme i en kopp kakao og en bolle. Gjengen har gått opp fra Skansemyren, nå gleder de seg til å ake ned igjen. Å holde seg hjemme på grunn av været var aldri aktuelt, sier farfar Arne Rasmussen.

— Hvis vi skal vente på godværet vet jeg ikke hvor mange turer vi får.