Møt romannen

Les Svein Oves reisebrev

RANDI KVINGE

Han la ut fra Bergen sist lørdag. Med taktfaste tak skal han prøve å nå Ålesund innen julaften. Turen er en hyllest til ålesunderen Ole Martin Brude og de fire mennene som for hundre år siden krysset Atlanteren med båten «Uræd».

— Roturen har gått greit hittil, men det har vært kaldt og vått, og jeg har avfunnet meg med at det kommer til å bli slik store deler av turen, forteller Svein Ove.

Første dag rodde han til Feste i Alverstraumen, og søndag kom han seg forbi Kilstraumen og overnattet på Mjømna. Natt til mandag krysset Svein over Sognefjorden i stiv kuling. Her holdt han seg godt mot vest for å unngå avdrift.

— Da jeg kom frem til Hardbakke, var det så dårlig vær at det ikke var forsvarlig å ro videre. Nå kommer jeg meg knapt ut fra havnen, så det er best å holde seg i ro. Men jeg skal prøve å komme meg videre i løpet av morgendagen, forteller han.

Å runde Stadt-landet blir den største utfordringen. Her får han også følge av Thomas Bichard, som skal filme hvordan båten fungerer i høy sjø.

— Stadt er nøkkelplassen for hele turen. Dette partiet viser den enorme utfordringen de hadde, fire mennene som krysset Atlanteren for hundre år siden. Jeg håper det blir 4-5 meter høye bølger som viser hvordan naturen kan være, forteller han, og legger til at bølger tross alt er behagelige.

— Bare en holder seg vekke fra grunnene og land er bølgene som å være i mors mage. Å gjenskape denne følelsen er kanskje årsaken til at så mange menn drar til sjøs, flirer Thomas.

<b>HAR ROEN:</b> Lørdag la Svein Ove Ask (40) fra kai i Bergen til Ålesund i sin spesialkonstruerte Nordfjordfæring med overbygg.