Mannen som sultestreiker er midt i 20-årene og registrert som algerier i politiets datasystemer.

— Han har sittet tre døgn på glattcelle i politiarresten, siden tidlig torsdag kveld. Han nekter å ta til seg mat og drikke, sier Duc van Nguyen.

Han er politiadvokat og ansvarlig jurist i Hordaland politidistrikt søndag kveld. To døgn er i utgangspunktet det maksimale noen skal sitte på glattcelle, før de overføres til ordinær celle i et fengsel.

— Han oppgir selv at sultestreiken er en protest mot at han skal bli transportert ut av Norge. Jeg oppfatter ikke at arrestforholdene på glattcellen er det som opptar ham. Men også det er et moment vi må vurdere fremover. Vi vet jo at arresteforholdene på politihuset ikke er de beste, sier van Nguyen.

Startet sultestreik samtidig

Den sultestreikende ble arrestert i 19-tiden torsdag kveld i Bergen, sammen med en jevaldrende landsmann.

Før helgen ble begge fremstilt for varetektsfengsling, noe retten gikk med på.

Begge skal transporteres ut av landet fordi de først har søkt asyl i andre Schengen-land, henholdsvis Italia og Tyskland.

— Begge de fengslede mennene startet på en sultestreik. Men søndag ettermiddag takket den ene av dem ja til middag og drikke, sier van Nguyen.

Kan bli aktuelt å løslate

Politiadvokaten sier den fortsatt sultestreikende mannens helsesituasjon følges nøye. Begge mennene har ifølge politiet vært til helseundersøkelse på legevakten i Bergen.

— For den ene som fortsatt sultestreiker, må vi fortsette å følge situasjonen nøye. Vi må vurdere om det er uforholdsmessig å fortsette å holde ham frihetsberøvet. Det kan bli så alvorlig at vi må vurdere tiltak.

- Hva kan det være?

— I ytterste konsekvens, hvis det blir stor fare for mannens liv og helse, kan vi måtte vurdere å løslate ham, sier van Nguyen.

- Kan han eksempelvis bli sendt til sykehus med politivakt for å få i seg næring?

— Det er en vanskelig beslutning og noe vi ikke har vurdert ennå.

Forsvarer: - Ikke hørt om

Algerieren som sultestreiker er ikke registrert med tidligere straffedommer mot seg.

Etter hva BT får opplyst, skal et forelegg knyttet til naskeri i Oslo denne måneden være det eneste forholdet som er registrert på ham i Norge.

Den sultestreikendes forsvarer, advokat Jostein Alvheim, sier søndag kveld at han ikke har hørt om sultestreiken. Han representerer også den andre algerieren som søndag skal ha avsluttet sin sultestreik.

— Så vidt jeg husker, var situasjonen for begge at de hadde søkt asyl i et Schengen-land allerede, og at søknadene deres der ikke var ferdigbehandlet før de dro videre til Norge. Etter internasjonale regler skal første land ta imot dem, sier Alvheim

- Hva tenker du om situasjonen for mannen som sultestreiker?

— Jeg forutsetter at politiet følger dette nøye, og at han blir ivaretatt på best mulig måte, sier forsvareren.

Han kan på stående fot søndag kveld ikke si noe konkret om de to mennenes grunnlag for å søke asyl.

Tidligst mandag tror politiet det blir aktuelt å finne en ordinær fengselscelle til de to mennene.

«BEST MULIG»: - Jeg forutsetter at politiet følger dette nøye, og at han blir ivaretatt på best mulig måte, sier den sultestreikendes forsvarer, advokat Jostein Alvheim. ARKIVFOTO: PAUL S. AMUNDSEN