Mannskaper jobbet i går så lenge det var lyst med å samle opp olje i sjøen og langs strendene både på Fedje og sørover Hjeltefjorden.

VIDEO: BTV fra Herdla | Kystdistriktsjefen | Helikopterbilder | Ryddingen

– Været varierer veldig, med skiftende vindretninger og vindstyrke. Det gjør arbeidet komplisert for oss, sier Gunvald Isaksen. Han er havnedirektør i Bergen og leder arbeidet med strandopprydding etter oljekatastrofen.

I natt var det varslet varierende vindretning opp mot sterk storm. Det gjør at oppryddingsmannskapene ikke vet hvor oljen nå er fraktet med vind og strøm, og hvor de skal starte arbeidet når det lysner i dag.

2 nautiske mil

Oljesøl og blåskimmer ble i går observert i Hjeltefjorden langs vestsiden av Askøy og østsiden av Øygarden helt ned til Ågotnes. Omtrent 2 nautiske mil nord for Sture lå et oljeflak på anslagsvis 3000 kvadratmeter. Trolig stammer oljen fra forparten av «Server», som ble slept til Ågotnes.

Oljen fulgte Askøylandet på vestsiden, men selve Herdlaflaket så i går kveld ut til å ha gått klar.

Nordvest for Fedje ligger Holmengrå fyr, som er hekkeområde for fugl. I går var ikke dette området truet av oljesøl.

Kystverket valgte natt til lørdag å slepe fremre del av havaristen for å få kontroll på oljen. I tankene i denne delen var det rundt 300 tonn olje.

– Det ble vurdert slik at hvis hele skipet sank, ville det ligge og lekke olje til overflaten i lang tid, sier Isaksen.

Først i dag blir den fremre delen av skipet inspisert for å finne ut hvor mye olje som er lekket ut på ferden fra Fedje til Ågotnes.

På vei til Solund

– Situasjonen er alvorlig. Arbeidet vil ta lang tid og kreve store ressurser. Vi trenger mye folk og mye penger. Dette vil koste, sier Tor Chr. Sletner, direktør for Kystverkets beredskapsavdeling.

Det var i går kveld også lite oljesøl lenger nordover. Meteorologisk institutt, Vervarslinga på Vestlandet beregner drivbaner for olje fra «Server», og mener noe olje i dag vil drive over Sognefjorden mot Solund.

Der er kommunen i beredskap. I 1989 rant over 300 tonn bunkerolje ut i havet fra båten «Mercantil Marica».

– Vi venter og håper at det går bra. Vi kan ikke gjøre noe før vi vet hvor oljen kommer. Den kan dukke opp mange steder, sier Solund-ordfører Gunn Åmdal Mongstad.

Eystein Thue
Eystein Thue
Eystein Thue
Eystein Thue
Eystein Thue