— Vi håper på ekstremvær, sier trener Stephan Plätzer.

Og ekstremvær i denne sammenhengen er ikke trommende regn mot teltdukene og små elver som snor seg mellom møteplassene i internasjonal sone ved deltakerlandsbyen. Ekstremvær er 35 grader, sol og høy luftfuktighet.

Normalvær, med andre ord, for Beijing i august.

— Været betyr ikke noe så lenge du er i form. 35 grader er greit for meg, sier Erik Tysse, som skal i aksjon på 20 km kommende natt norsk tid.

Underforstått: Søftelendingen er i form.

— Ja, jeg har fått gjort alt jeg skulle, og beina er blitt akkurat så lette som vi la opp til at de skulle være på denne tiden, sier 27-åringen.

31 grader, sier prognosene

I motsetning til hva man skulle vente, lar han seg ikke begeistre av tordenskyen som har lagt seg over Beijing med hissige skurer og etter måten moderate temperaturer. Medaljesjansene øker ikke med bergensk rotbløyte.

— I slikt vær blir gruppen av utøvere som kan vinne, større, mener Tysse, som har vist og vet at han behersker varme og fuktighet godt. I VM i Osaka i fjor gikk han inn til en sensasjonell femteplass på femmilen, i 35 grader og høy luftfuktighet.

— Det blir neppe så varmt i morgen. 31 grader og sol er meldt, sier Tysse, men han følger uansett suksessoppskriften fra Japan.

Da dukket Stephan Plätzer plutselig opp med en håndfull isbiter som han plasserte i svogerens caps. Det viste seg å være en liten genistrek.

— Det klarnet hodet og gjorde meg mer konsentrert om det tekniske. Jeg tror nok det hjalp meg et par plasseringer opp, vurderer Tysse.

Den nygifte fra Søfteland sier at han aldri har følt seg bedre forberedt til en konkurranse enn til denne. Skulle han ikke prestere, vet han knapt hvem eller hva han skal kunne skylde på. Andre enn mannen under capsen.

Medaljekandidat

— Da må det være måten jeg går på, at jeg mister hodet eller noe, men jeg tror ikke det skjer. Jeg burde ha erfaring nok til å unngå det.

Erik Tysse beskriver seg selv som medaljekandidat. Det er ikke fordi han har behov for å gi seg selv og omgivelsene forventninger, men en naturlig konsekvens av årets resultater. Norna-Salhus-utøveren har to førsteplasser, to tredjeplasser og en sjetteplass fra stevner der hele, eller store deler av, den internasjonale eliten har vært med.

Det betyr ikke at han nødvendigvis vil være misfornøyd med å havne utenfor pallen.

— Får jeg gjort mitt beste, vil jeg være fornøyd. Hvis tre andre har en bedre dag enn meg, får jeg nøye meg med den plasseringen det gir, sier Erik Tysse.

Kommer bakfra

Er du blant dem som sitter oppe til klokken tre i natt for å få med deg 20-kilometeren, skal du tenke deg om før du fnyser og stryker til køys fordi hordalendingen ikke er i tet fra første hoftevrikk. Erik Tysse kommer til å gå sitt eget løp, vel vitende om at han kan gå fort på slutten av løp, når konkurrentene har det med å få problemer.

— Min styrke er å gå jevnt over lang tid, og øke mot slutten. Jeg kommer ikke til å få panikk om jeg ligger litt bak i feltet, lover Tysse.

Håvard Bjelland, BT