• Jeg har utrolig få plater, derfor finner jeg alltid noe jeg mangler.

MARIT EIKEMO

KNUT EGIL WANG (foto)

Ordene stammer fra en av vinylsamlerne som var på platemessen Vinylmania i Fensal i går. Messen har siden 1992 blitt en institusjon i byen og tiltrekker seg de fleste aldersgrupper. Drevne platefingrene løper over gamle cover som bringer frem minner, en episode de hadde glemt, den spesielle festen da den spesielle platen ble spilt hele kvelden. Slike ting. Og helt plutselig, mens man står slik og mimrer, dukker den ene platen opp foran øynene dine, den du har vært på jakt etter i årevis. Plutselig er den der bare.

— Men nå er det blitt så dyrt, medgir de fleste. Kanskje er dette noe av forklaringen på hvorfor oppmøtet er forholdsvis labert sammenlignet med tidligere. En Sissel Kyrkjebø-plate er for eksempel priset til 500 kroner! Det kan vel ikke stemme?

— Den er feilpresset, forklarer Harald Helgesen og peker på en liten lapp på coveret der det står at platen spiller Tom Waits.

Det forklarer saken. Du setter platen i spilleren og forventer den klokkeklare stemmen til Sissel, men så kommer den rustne Tom Waits-stemmen i stedet for. Klart kuriositeter koster.

— Intensiteten og interessen varierer noe i løpet av livet, sier svenske Harald Steen, som har tatt platene sine med til Bergen - for litt ferie, og samtidig selge unna noe av samlingen sin.

— Jeg skal flytte inn i et lite sommerhus om ikke så lenge, og da er det ikke plass til alle platene, forklarer han.

18 år gamle Kristoffer Furuseth er på sin side i ferd med å bygge opp sin platesamling og sikrer seg fornøyd en av Steens gamle Hendrix-plater og en med Thin Lizzy.

PÅ LETING: Jeg har så mye av det gamle, så jeg leter heller etter noe nytt, sier Harald Helgesen (t.h.). Audun Utengen leter konsentrert etter det som plutselig måtte vise seg å mangle i vinylsamlingen sin.