Hvem er de? Det vet vi ikke — kanskje forbausende nok. Men de ble fotografert på Landsutstillingen i Bergen i 1928, og protokollen over de avbildede er forsvunnet. Så der sitter Billedsamlingen ved Universitetsbiblioteket i Bergen med en masse ukjente mennesker i arkivene sine.

Nå håper de at utstillingen de har laget i samarbeid med Bryggens Museum kan føre til identifisering av i hvert fall noen «fotomodeller». Problemet er bare at mange av de fotograferte nok har vært tilreisende, sier Billedsamlingens leder Solveig Greve.

Paviljonger og gondoler

Landsutstillinger ble populært i andre halvdel av 1800-tallet Det kunne være ganske omfattende utstillinger, preget av en optimistisk tro på samfunnsutviklingen og teknikken. Det Nyttige Selskab her i Bergen hadde allerede i første halvdel av 1800-tallet regelmessige presentasjoner av håndverk og næringsliv, men de var relativt beskjedne.

Så, i 1865, arrangerte Bergen Den internationale Fiskeriudstilling som hadde 24.000 besøkende. Dette ga flere blod på tann, og Bergen hadde landsutstillinger i 1898, 1910 og 1928. Sistnevnte gjaldt reiseliv, hotellnæringen, sport og husflid, og utstillingsområdet strakte seg fra Byparken til Lars Hilles gate med den ene utstillingspaviljongen flottere enn den andre. Hansas paviljong var en kjempeølflaske, Martens-paviljongen hadde en kransekake på taket, og på Smålungeren seilte gondoler og nordlandsbåter om hverandre.

Godt besøkt

På tross av at det var den kjøligste sommeren i manns minne (og visst fortsatt er det), trakk utstillingen 600.000 besøkende de tre sommermånedene den varte. I en by med 100.000 innbyggere. Så ja, utstillingen har nok vært besøkt av både striler og andre tilreisende. Og et par tusen av de besøkende lot seg fotografere i K. Knudsens atelier der bakveggen var prydet med de to tårnene som ble utstillingens kjennemerke.

— Vi har til sammen 1100 bilder av enkeltpersoner eller grupper, men samlingen har nok vært større, forteller Solveig Greve. - Her på utstillingen - som heter «Ferdige mens De venter» - viser vi rundt 100, men alle ligger på internett vi har satt opp her og er med i boken vi har laget. Håpet er at folk skriver opplysninger enten i boken eller på nettet.

Man kan også se en del av bildene på bt.no som tar imot eventuelle opplysninger på e-post.

Og har man ikke opplysninger, kan man hygge seg med bildene. Her er herrer som har vunnet teddybjørner, et par som sitter med hver sin gås (ikke levende), her er ansiktsuttrykk og hatter og mennesker av de fleste varianter. Slik så de ut i 1928. Men hvem er de?