De to forsmådde værmelderne får nemlig bare en symbolsk erstatning: Dyveke Henschien 30.000 kroner, Anita Pryme får 10.000. Partene må betale sine egne saksomkostninger.

— Summa summarum må jeg vel si at vi er fornøyde. Retten har gitt oss medhold på tre av fire viktige punkter, sier Kalvig til TVHordaland.

— Anker dere?

— Rent personlig synes jeg det er litt navlebeskuende å anke en sak for den lille greien de (Pryme og Hencshien, journ. anm.) har vunnet frem med, sier Kalvig.

I den 33 sider lange dommen fra Bergen tingrett går det fram at Storm får kritikk for å ha hatt uryddige ansettelsesforhold, men at de på andre av de påklagede forholdene ikke har gjort noe galt. Det er også på grunn av disse uklare forholdene i bedriften av de to saksøkerne blir tilkjent erstatning.

Siri Kalvig vil ikke beskrive dagen i dag som en «gledens dag».

— Nei, men noen prinsippdiskusjoner er det viktig å ta og dette var en slik.

Business as usual

Selv om værdamene får erstatning, er det alstå Storm som har mest grunn til å juble. Selskapet kan nemlig fortsette praksisen med til en hver tid å velge hvor mye de enkelte værdamene skal jobbe.

«Saken er således dels vunnet og dels tapt», står det i dommen.

Henschien og Pryme får ikke kompensasjon for tapt arbeidsfortjeneste, noe som var det viktigste punktet i deres krav om erstatning. Flertallet mente også at partene skulle betale egne saksomkostninger. For Storms del er de på 446.000 kroner.

Værdamenes advokat Marius Reikerås har i denne saken jobbet etter «No cure ý no pay-prinsippet». Det vil si han ikke koster Henschien og Pryme mer enn erstatningen.

Splittet

De tre dommerne var splittet i synet på om værdamene skulle få oppreisningserstatning. Dommer Arne Langelang og den ene lekdommeren som representerte LO i retten, utgjorde flertallet.

Henschien og Pryme får oppreisningserstatning fordi det har vært en ekstra belastning og usikkerhetsmoment for dem at arbeidskontraktene deres var midlertidige.

De tilkjennes ikke erstatning for tapt arbeidsfortjeneste og tap i fremtidige erverv.

Storm Weather Center hadde på forhånd gjort det klart at de ville kreve Henschien og Pryme for 354.000 kroner i saksomkostninger dersom selskapet vant saken.

Grunnleggende rettigheter

Arbeidsrettssaken har handlet om grunnleggende rettigheter i arbeidslivet.

Etter at Pryme og Henschien hadde gått på såkalte midlertidige kontrakter i henholdsvis seks og drøyt fire år, fikk de i august i fjor beskjed om at Storm Weather Center ikke ønsket å fornye sine kontrakter med de to værdamene.

Da de to værdamene gjorde det klart at de ville kjøre erstatningssak, tilbød Storm begge fast jobb. I dette jobbtilbudet sto det imidlertid ingenting om oppgavene de to skulle ha eller hvilken lønn de skulle få.

Pryme og Henschien avviste et jobbtilbud som var uten lønn og innhold, og har holdt fast ved kravet om kompensasjon for å ha jobbet på kontrakter de mener er ulovlige.

Påstander om mobbing

De tidligere værdamene ble i retten representert av advokat Marius Reikerås. Han tegnet et lite flatterende bilde av hvordan de Storm-ansatte ble behandlet.

Blant annet leste Reikerås opp fra en e-post Benedicte Rasmussen skrev til Storm-sjef Mette Krohn-Hansen i februar i år, etter at hun ikke ønsket å ta stilling til konflikten mellom Storm og Henschien/Pryme.

«Jeg føler jeg er blitt mobbet på arbeidsplassen etter at jeg inntok denne holdningen», skrev hun.

Rasmussen nevnte også konkrete eksempler på det hun oppfattet som mobbing fra ledelsen i Storm.

Noe med kroppen

Det ble dønn stille i rettssalen da værdamen Ane Nyrerød fortalt om forklaringen hun fikk på at hun ikke ble en av TV 2-værets hovedprofiler: Det var ett eller annet med kroppen hennes.

— Hva sa du, spurte saksøkernes forsvarer Marius Reikerås, som selv hadde kalt inn vitnet?

— Det var noe med kroppen, men jeg fikk beskjed om at jeg måtte ringe Siri (Kalvig, red. anm.) for å få utdypet det, forklarte Nyrerød i retten.

Det var administrerende direktør Mette Krohn-Hansen som ifølge Nyrerød skulle ha sagt

TV 2 klaget på været

Konflikten startet da TV 2 ga Storm beskjed om at de ikke var fornøyd med sendingene Storm leverte. Storm og TV 2 satte ned en jury som skulle vurdere værmelderne i fjor vår. I denne juryen satt Storm-sjef Mette Krohn-Hansen, markedssjef i Storm Siri Kalvig, programdirektør i TV 2 Kjell Øvre-Helland og profilsjef i TV 2 Ole Eliassen.

Storms prosessfullmektig Anne Marie Due viste i sitt innledningsforedrag til at TV 2 var misfornøyd med sendingene Storm leverte og at dette var alvorlig for selskapet.

— TV 2 kan i prinsippet si opp sin avtale med Storm. Det vil være et spørsmål om være eller ikke være for Storm, sa hun.

Siri Kalvig gikk hardt ut da hun vitnet under rettssaken. Særlig Dyveke Henschien fikk gjennomgå.

— Jeg hadde vært misfornøyd med henne i flere år, forklarte Kalvig - mens den tidligere værmelderen selv satt i rettssalen.

Kalvig forklarte at hun på det tidspunktet konflikten med Anita Pryme og Dyveke Henschien utviklet seg, ikke var fornøyd med noen av de andre værdamene heller.

— Jeg synes alle kunne forbedre seg. Rutinen hadde inntatt sendingene våre, som ble veldig lite engasjerende, forklarte hun.

På direkte spørsmål om Dyveke Henschien ble Kalvig svært konkret.

Kalvig fortalte at hun hadde vært misfornøyd med den tidligere modellen i to år før den mye omtalte interne konkurransen mellom værdamene i TV 2 sommeren 2002.

Kalvig måtte medgi at hun ikke hadde tatt denne misnøyen opp med Dyveke Henschien.

— Jeg hadde ikke personalansvar for henne, forklarte hun.

Hovedgrunnen til at Kalvig var misfornøyd, var at den ferske værmelderen ble oppfattet som en støy-faktor.

— Når hun kommer på jobb, er det «her er jeg og blablabla». Hun inkluderer alle, og jobber lite selv-stendig. Jeg har sagt det til henne at hun må jobbe litt mindre synlig, og det er hun enig i. Vi snakket om at hun hadde tatt med seg litt av erfaringen som fotomodell, der alle var der for henne. I Storm er det ikke slik, forklarte Kalvig.

Advokatfullmektig Anne Marie Due og Storm-sjef Mette Krohn-Hansen hevder TV 2 kan si opp avtalen med Storm.
KNUT STRAND
SLITEN: Siri Kalvig hviler ut på gangen utenfor rettssalen.
I RETTEN: Dyveke Henschien og Anita Pryme på vei inn i retten.
VÆRDAME: - Det var noe med kroppen, men jeg fikk beskjed om at jeg måtte ringe Siri (Kalvig, red. anm.) for å få utdypet det, forklarte Ane Nyrerød i retten.
Arkivfoto