Etter det Bergens Tidende forstår, ble det helt frem til i går kveld forsøkt å få i stand forlik mellom partene.

Etter at Pryme og Henschien hadde gått på såkalte midlertidige kontrakter i henholdsvis seks og drøyt fire år, fikk de i august i fjor beskjed om at Storm Weather Center ikke ønsket å fornye sine kontrakter med de to værdamene.

Da de gjorde det klart at de ville kjøre erstatningssak, tilbød Storm begge fast jobb. I dette jobbtilbudet sto det imidlertid ingenting om oppgavene de to skulle ha eller hvilken lønn de skulle få.

De to avviste et jobbtilbud som var uten lønn og innhold, og har holdt fast ved kravet om kompensasjon for å ha jobbet på kontrakter de mener er ulovlige.

Og arbeidsmiljøloven sier at midlertidige kontrakter bare er lovlig ved vikariater eller når; «arbeidets karakter tilsier det, og arbeidet atskiller seg fra det som ordinært utføres i bedriften.»

Værdamene ble evaluert

TV 2, som eier brorparten av Storm Weather Center, har tidligere gitt inntrykk av at dette dreier seg om to værdamer som furter for at de ikke får være på skjermen lenger.

Etter det Bergens Tidende forstår, er de to tidligere værdamene sjokkert over den prosessen de mener seg utsatt for fra sin tidligere arbeidsgiver.

Det hele startet før sommeren i fjor.

— En intern liten gruppe jobbet da noen måneder med å evaluere de syv som presenterte været for Storm, bekrefter konserndirektør i TV 2, Rune Indrøy.

— Denne prosessen konkluderte med at færre enn de syv skulle presentere været i «prime time» på TV, sier Indrøy.

På hvilket faglig grunnlag Henschien og Prime ikke fikk fortsette og hvordan denne prosessen konkret foregikk, vil ikke Indrøy kommentere kvelden før saken starter i retten.

«Bruk og kast»

Etter det Bergens Tidende forstår, føler Henschien og Pryme at de syv værdamene ble satt opp mot hverandre i en slags intern konkurranse. Altså noe som i prinsippet kan minne en smule om den form for utstemming TV 2 driver med i «Farmen» og andre reality-serier.

I kommersielt TV kan både værdamer og programledere gå atskillig fortere ut på dato enn andre steder i arbeidslivet.

De to værdamene mener tydeligvis at det ikke nytter å behandle folk etter det de oppfatter som «bruk og kast»-prinsipp.

Både Henschien og Pryme er for lengst ute av Storm og TV 2. Førstnevnte har startet egen virksomhet, mens Pryme er flyger i SAS, en arbeidsplass hvor det også går tøft for seg om dagen.

Eies av Siri Kalvig og TV 2

Storm Weather Center hadde i fjor et overskudd på 540.000 kroner før skatt av en omsetning på 17 millioner kroner. Selskapet hadde en samlet egenkapital på 1,27 millioner og en gjeld på 4,38 millioner kroner.

Selskapet eies med 80,4 prosent av TV 2 Invest, mens Siri M. Kalvig eier nesten ni prosent av selskapet.

Advokaten til Henschien og Pryme, Marius Reikerås, bekrefter at saken i morgen er en erstatningssak.

— Den dreier seg både om ulovlige, midlertidige ansettelsesforhold og usaklig oppsigelse, sier Reikerås. Noe mer vil ikke advokaten kommentere.

VIKTIG PRINSIPIELL SAK: Erstatningssaken som værdamene Dyveke Henschien...<br/> FOTO: TV 2<p/>
... og Anita Pryme har reist mot TV 2 selskapet Storm Weather Center er en prinsipiell viktig sak om arbeidstakeres grunnleggende rettigheter. Saken starter i Bergen Tingrett i dag.<br/> FOTO: TV 2