Det er 17 år siden nå. Sotra-mannen Johannes Olav Nordland var sjåfør i farens transportfirma da han opplevde det verst tenkelige: han krasjet med en personbil. Bilføreren omkom.

Nordland presiserer at det i dette tilfellet ikke er grunnlag for å tro at den omkomne ønsket å ta sitt eget liv. Han føler også at han i etterkant har hatt få problemer i forhold til sjåførene i undersøkelsen.

– De som var rundt meg får ta fortjenesten for det; de var veldig opptatt av at jeg kom meg kjapt ut i arbeid igjen. Det ble fort kartlagt at jeg ikke kunne lastes for det som hadde skjedd.

En veldig lettelse

– Jeg var i avhør, men ble aldri mistenkt, og de beslagla ikke sertifikatet. Det var en veldig lettelse, sier Nordland, som mener det er riktig at yrkessjåfører får tilbud om psykolog etter alvorlige ulykker.

– Jeg var hos en psykolog på Haukeland den samme kvelden, og hadde en hyggelig prat. Jeg fikk beskjed om å ringe dersom det var noe. Det var greit å få det tilbudet, sier Nordland, som ikke har snakket med andre som har opplevd det samme.

Han tror det viktigste traumeforebyggende arbeidet er å komme seg raskt tilbake i jobb.

– Jeg var i gang dagen etter. Det er ikke godt å sitte og gruble, det blir en bare usikker av. Hvis ting kommer kjapt i gang igjen, går livet videre. Men selvfølgelig er det tider der du tenker over det som skjedde.

– Må være forferdelig

Arne Ingebrigtsen har vært sjåfør i 25 år. Fremdeles er en alvorlig møteulykke den store skrekken. Flere kolleger har opplevd dødsulykker.

– Det må jo være forferdelig. Mange sliter etter noe sånt, og klarer ikke å komme tilbake i jobb på årevis.

– Det oppleves urettferdig når avisene skriver om «nok en trailerulykke». Og det er forferdelig når politiet fratar sjåføren sertifikatet på stedet. Da blir du anklaget før saken er behandlet i det hele tatt, sier Ingebrigtsen.

FIKK HJELP: ¿ De rundt meg var veldig opptatt av at jeg kom meg kjapt ut i arbeid igjen, sier Johannes Olav Nordland, som tror det fikk livet hans til å gå videre. (FOTO: JAN M. LILLEBØ)