Ali Burhan møter Bergens Tidende bare minutter etter at han har avgitt forklaring i byretten. Der har han gått gjennom ulykkeskvelden i detalj med aktor, de to forsvarerne og byrettens dommer.

— Det gjorde vondt. Jeg opplevde alt sammen på nytt, sier Burhan lavmælt om utspørringen i rettssal 3F.

Den 36 år gamle kurderen er eier av matvarebutikken Ashna International. En mann ble drept og en annen skadet da mur- og betongmasser raste over og inn i butikkens lager og kjøkken 5. desember i fjor. Burhan hadde da eid butikken i bare ti dager.

Sekunder fra døden

De to stamkundene kom til butikken fra Haukeland sykehus, og ba om noe å drikke. Etter å ha fulgt sine to bekjente inn på butikkens kjøkken på bakrommet, gikk han tilbake i butikklokalet for å ekspedere andre kunder. Sekunder etter kom muren gjennom taket.

— Hadde jeg ikke gått ut derfra, ville jeg kanskje vært død nå, sier Burhan stille. 36-åringen driver fortsatt forretningen ved Grieghallen. Han forteller at det ikke går en dag uten at han tenker på rasulykken.

— Alt som betyr noe for meg nå, er at rettferdigheten seirer og at noe slikt ikke får skje igjen. Det er ikke så viktig for meg om de tiltalte blir dømt eller ikke, så lenge sannheten kommer frem, sier Burhan.

Ord mot ord

Foreløpig står det påstand mot påstand i retten om hva sannheten faktisk er.

Hovedentreprenøren, som sammen med en gravemaskinfører er tiltalt for uaktsomt drap, hevdet mandag at alle fikk varsel om den forestående rivingen – Burhan inkludert. Det stemmer ikke overens med den versjonen som butikkeierens fortalte tirsdag.

— Tiltalte kom inn og ba om å få se bakrommet. Etterpå gikk han, uten å si noe som helst om at noe skulle rives senere på dagen, forklarte Burhan til aktor, politiadjutant Helge Vigerust.

— Forklarte han noe om hvorfor han måtte se rommet? spurte byrettsdommer Gunnar Torkildsen.

— Han sa noe om at de skulle jobbe i bakgården, men ikke hva eller når, svarte Burhan, som heller ikke kunne huske at entreprenøren skulle ha sagt det ikke måtte være folk i bakrommet.

36-åringen fortalte også at han ikke hadde fått noen skriftlig varsel, ei heller av utleier.

- Mulig jeg ikke forsto

Butikkeierens språkforståelse har vært et sentralt tema. Tirsdag stilte han med tolk i retten, men forklarte seg for det meste selv etter at dommer Torkildsen ba ham om å gjøre et forsøk uten tolk.

Burhan fortalte likevel at han ikke regner seg som god i norsk.

— Derfor kan det være at tiltalte sa noe som jeg ikke har forstått eller hørt, forklarte Burhan.

— Sa altså tiltalte noe som du ikke forsto? spurte Torkildsen.

— Det kan jeg ikke huske, innrømmet Burhan.

Rettssaken fortsetter onsdag med vitneforklaringer fra den omkomnes etterlatte, samt Aso Mohammed Nori, som ble skadet da muren raste gjennom taket.

KREVER RETTFERDIGHET: Butikkeier Ali Burhan blir aldri ferdig med rasulykken i Lars Hilles gate. – Tankene kommer tilbake hver eneste dag, sier han. FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN