Musiker Tarjei Vatne opplevde marerittet en oktobernatt i 2008. Han var på vei hjem til leiligheten på Nordnes etter en spillejobb og noen øl i godt lag. Han var nesten hjemme da raneren slo til.

— Jeg gikk og nynnet på Ozzy Osbourne-låten «Dreamer» da han plutselig grep meg i halsen og korsryggen, og la meg rett i bakken.

Så aldri ansiktet

«Ligg i ro!», kommanderte den ukjente raneren, som fikk med seg en mobiltelefon og en pengebok.

— Mens jeg lå der tenkte jeg at jeg kunne få en kniv i ryggen når som helst, forteller musikeren.

Vatne anmeldte ranet til politiet, men det var lite de kunne gjøre. Det overraskende overfallet gjorde at musikeren aldri så ansiktet til gjerningsmannen.

En gjennomgang av alle voldsanmeldelsene i Bergen siste fire år, viser at mer enn halvparten av de 3619 registrerte sakene stammer fra området Engen-Torgallmenningen-Torget-Bryggen.

Ni av ti er menn

— Den klassiske gjerningsmannen i utelivsvolden er en mann som er mellom 18 og 25 år gammel. Han har lav utdannelse, ikke fast dame, ikke jobb og er påvirket av alkohol, sier politiadvokat Harald Bilberg.

Når det gjelder utelivsvolden er den nesten utelukkende forbundet med stort alkoholinntak.

— Jeg kan ikke huske sist jeg var i retten med en sak hvor voldsutøveren hadde vært edru. Som oftest har de vært kraftig påvirket, og fornærmede har vært like ruset. Da synker tenningspunktet, og ingen av dem ønsker å trekke seg ut av situasjonen. En vil rydde opp der og da, men ender opp med en knekt nese, sier han.

vold380smal.jpg
UTRYGT: Nordnes er ett av områdene BTs lesere har utpekt som utrygt. Tarjei Vatne (42) ble overfalt og ranet nettopp her.
SEAN MELING MURAY