Solen har nettopp gått ned i nordvest. Fra benken på rasteplassen her inne i Canadaskogen ser høsthimmelen over Loddefjord ut som et ildrødt flammehav, ispedd fargenyanser av blått og grått. Den klare og friske høstluften holder seg i ro uten den minste bevegelse. Dermed ligger vannflaten på Nipetjern som en skinnende blank sølvplate, og den fargesprakende solnedgangen speiler seg i «sølvplaten».

Den vakre naturscenen gir menneskene på kveldstur her en følelse av å være i en høyreist katedral. Tenk å kunne oppleve en så utrolig vakker og stemningsfylt natur like utenfor stuedøren til tusener av familier i Bergen vest!

Som i villmark

Naturidyller som dette behøver du ikke gå langt og lenge for å finne paralleller til innenfor Bergens bygrenser. I alle bydeler har kommunen, organisasjoner og privatpersoner lagt til rette for at bergensere og tilreisende kan vandre i vakker natur. Turgåere på alle ferdighetsnivåer kan velge blant mange ulike turalternativer. Rullestolbrukere, småbarnsforeldre med barnevogn, folk som er avhengige av krykker, og de som har førligheten i behold og vel så det — alle har sjanser til å komme seg ut i naturen i og rundt byen.

Mange steder - som i Canadaskogen - kan man føle seg hensatt til villmark. Eller man kan vandre på stille veier som i Fjellveien med utsikt over byen eller andre veier med utsikt til de respektive bydelene.

Mørket ingen hindring

Til og med etter mørkets frembrudd kan man gå turer i naturområder på gode veier fordi de er opplyst av gatelys. Faktisk kan man hele året vandre helsebringende turer til fots lenge etter dagsrevy-tid. At det er mørkt ute, er altså ingen hindring for en fottur i naturen. Mørket er heller ingen unnskyldning for å holde seg innendørs. For den del er heller ikke dårlig vær en grunn god nok for ikke å iføre seg turantrekk og gå en tur alene, eller med hjertevennen, en kompis, en venninne eller ett eller flere familiemedlemmer.

Bergen Turlag og BT har sammen gitt ut en bok som beskriver turløyper i fjellene i og rundt Bergen. Den er en utmerket veileder for dem som vil bruke fridager til å gå turer på stier i skog og fjell. Boken er et levende bevis på at turgåere har rike muligheter for å utfolde seg i utmark i og rundt byen her vest.

Mange veier

Men også alle de som ikke har lyst eller evne til å gå på stier i skog og fjell og som derfor må ha grus- eller asfalterte veier for å kunne gå turer, finnes det rike muligheter. Turveier og skogsbilveier er det mange av i bergensområdet.

Her skal vi gi noen tips til turer på veier som kan brukes av både rullestolbrukere og barnevogntrillere. Turalternativene kan nås både med privatbil og buss.

I Hordnesskogen på Stend er det mange skogsveier som du kan «angripe» fra flere kanter - blant annet fra området ved bossforbrenningsanlegget og fra snuplassen på Hordnes. Det går sti fra Skeie.

De trolske veiene på Siljustøl er verd å prøve. Det samme er turen fra Sandviken sykehus i Munkebotten opp til Sandviksbatteriet. Hva med en kveldstur fra parkeringsplassen ved Osevann mot Gullfjellet, eller en tur opp til ruinene av festningsanlegget på Kvarven eller opp bakkene fra Helleveien til Hellen festning? I Åstveitskogen er det mange opplevelser i vente for den som vil rusle en tur der, men de er ikke tilgjengelige for rullestol eller barnevogn. Kommunen har bygget en traktorvei fra ytterst i Hjortlandsdalen og innover til de første gårdene i dalen. Den gamle osbanetraséen er også vel verd å vandre på. Her er det laget turvei fra Stend til midtveis langs Kalandsvatnets bredder.

Rullestol og barnevogn

Har du prøvd å kjøre rullestol, eller trille barnevogn eller gå fra Vassendveien like ved porten til Haakonsvern Orlogsstasjon? Hvis ikke, burde du kanskje prøve det. Veien deler seg i flere alternative turruter og ender på byggefeltet på Ørnefjellet. Her er det enda flere mulige turalternativer, eller man kan snu og gå tilbake til utgangspunktet.

Jo da, mulighetene er mange. Fra Helgesæter øverst i Sædalen er Bjørnseths løype gjort om til fin vei opp bratte bakker til Nubben og videre oppover mot Landåsfjellet. Arboretet på Milde har fått ny parkeringsplass og ny turvei, og dette er et godt alternativ for dem som trenger vei for å komme seg ut i naturen. Smøråsfjellet har fått fine turveier. Den gamle postveien fra Mellingen og til Falkanger/Hordvik er rustet opp og der kan det brukes sykkel. Men det er bratt!

Langs Myrdalsvatnet på Nedre Totland er det opparbeidet en fin turvei i en sløyfe innover i Myrdalen. Arbeidet med å ruste opp turveien i Kubakkane innerst i Myrdalen er i god gjenge og skal være ferdig i vinter. I Loddefjord kan du gå tur fra Ørjebekk gjennom villmarkspreget natur langs Storavatn helt til Alvøen Idrettspark.

På annen plass på denne siden er det en oversikt over turveier som er utstyrt med gatelys.

God tur!

Gode turveier med gatelys

  • Canadaskogen mellom Spelhaugen og Nipedalen.
  • Fløyen.
  • Fjellveien.
  • Langeskogen fra Fjøsanger.
  • Hetlevikåsen.
  • Fanagarasjen - Fanahammaren.
  • Fra Søråshøgda til Nordåshøgda.
  • Skiveien på Natlandsfjellet.
  • Fra Eidsvåg til Munkebotten.
  • Tarlebøveien langs Svartediket.
NATURIDYLL: I Canadaskogen kan du få følelsen av å være i villmarken langt fra folk.<p/> FOTO: TOR LEIF PEDERSEN