Sætre fikk hakeslepp da ekspeditøren ved passkontoret snudde dataskjermen mot ham. Ettersom Sætre ikke var gift, og hadde ikke søkt om delt foreldreansvar, var Eskil (2) morens ansvar alene. Sætre kunne ikke hente sønnens pass.

— På fødestuen tenker du på helt andre ting enn papirer. Du antar at jordmødrene har kontroll, og signerer der du får beskjed om. Jeg tror mange fedre ikke er klar over at de ikke har foreldreansvar, sier 34-åringen fra Fana.

Mange må ringe moren

Familieterapeuter og skilsmisseadvokatene merker det samme: Flere fedre i samboerforhold mangler det juridiske foreldreansvaret for barna sine uten at de vet det selv.

Regelen ble endret i 2006. Samboere slipper nå å søke om delt foreldreansvar for den nyfødte, men endringen har ikke tilbakevirkende kraft. På passkontoret ved Bergen sentrum politistasjon må fedre rett som det er ringe etter mødre.

— Vi kan kun gi ut pass til dem som står registrert med foreldreansvaret i folkeregisteret. Det hender vi må avvise fedre, sier seksjonsleder Vigdis Hundven.

Noen fedre oppdager feilen for sent. Etter samlivsbrudd kan dette føre til ekstra konflikter mellom mor og far.

— Fedrene er forundret og opprørt over at de ikke hadde foreldreansvaret likevel. Det er vanskelig å si hvor feilen ligger. Mange har fått beskjed om å søke, men har ikke fått det med seg, sier daglig leder Kristina Skjælaaen ved familievernkontoret på Fana.

Hun sier at noen av mødrene er villig til å rette opp i feilen. Andre vil beholde foreldreansvaret selv.

— Det er problem at foreldrene ikke er kjent med reglene omkring delt foreldreansvar. Dette skaper ofte konflikt, sier Aarseth.

Vil ikke legge press

Øyvind Sætre er fremdeles ikke registrert med foreldreansvaret for Eskil, men planlegger nå å gifte seg med moren.

— Samboeren måtte kjøre ekstra inn til byen for å hente passet. Ellers har ikke dette gjort stor skade for meg som er i et sikkert forhold, sier Sætre.

Da er det verre med en venn av ham. Han havnet i samme situasjon som Sætre, men oppdaget fadesen først etter samlivsbruddet. Da var det ikke like lett å rydde opp.

— Samlivsbrudd er vanskelig nok, og så får man vite at man ikke har foreldreansvar for barna. Det er en ekstra nål som stikker, sier Sætre.

Han etterlyser bedre oppfølging overfor foreldre som kanskje ikke er helt seg selv like etter fødselen.

— Selv hadde jeg ikke sovet på to dager. Jeg husker knapt noe som skjedde på sykehuset, sier han.

Kvinneklinikken ved Haukeland Universitetssykehus opplyser at alle nybakte foreldre må fylle ut et felles skjema hvor far bekrefter farskapet, og foreldrene avgjør om foreldreansvaret skal deles.

I tilfeller der foreldrene ikke er gift, har det vært vanlig ikke å legge for mye press på moren i å avgjøre hvem som skal ha foreldreansvaret.

Knut Strand