De to rumenske mennene ble pågrepet i en hytte på en campingplass i Bergen i oktober i fjor. Siden har de sittet varetektsfengslet mens politiet har etterforsket dem for hallikvirksomhet.

Pågripelsen skjedde etter at politiets Exit-gruppe i flere uker spanet på en gruppe rumenske prostituerte som holdt til på Tårnplass. Politiet mente at mennene kjørte tre kvinner til og fra sentrum for at de skulle selge sex.

Nå er begge mennene kjent skyldig av Bergen tingrett. Hovedmannen, en 36 år gammel mann, ble dømt til ett år og ni måneder i fengsel. 25-åringen, som er gift med en av kvinnene, fikk åtte måneders fengselsstraff.

Ble ikke trodd

I retten benektet mennene enhver kjennskap til at kvinnene prostituerte seg. De har forklart at de kom til Norge for å jobbe, og at de har hatt svarte oppdrag innen byggebransjen. I tillegg skal de ifølge sine forklaringer ha tjent penger på å kjøre pirattaxi.

Retten festet ikke lit til forklaringene som «anses oppkonstruert i ettertid». 36-åringen kunne i retten ikke redegjøre for svart arbeid med husbygging. «Et arbeid som for øvrig står i sterk kontrast til opplysninger om at han er utdannet kokk», kommenterer retten.

Bompasseringer, vitneavhør og elektroniske spor underbygger kontakten mellom mennene og kvinnene.

Overvåkningsbilder fra Western Union viser også at mennene har vært til stede når kvinnene har gjort pengeoverføringer til Romania. Retten legger til grunn at 36-åringen tjente over 440.000 kroner på kvinnenes prostitusjon, mens 25-åringen mottok nær 80.000 kroner.

«Graverende»

Retten har ikke funnet grunn til å tro at det er benyttet vold eller trusler mot kvinnene. Dommerne ser likevel alvorlig på den type profittmotivert kriminalitet:

«Kvinner som frivillig har valgt å prostituere seg hindres i å tjene penger på egen prostitusjon og vil regelmessig heller ikke kunne bestemme antall kunder, og muligheten til å slutte vil bli vanskelig. I sin natur er prostitusjon nedverdigende og personlighetsskadende. Å tjene penger på kvinnenes vanskelige situasjon, anses graverende».

Mennene mistet også førerkortet i henholdsvis tre og to år. Bilene de brukte til å transportere kvinnene, samt pengene de tjente på hallikvirksomheten, inndras.