Bolstad var bare 64 år da han i 2011 gikk av med pensjon fra lærerjobben sin.

— Jeg hadde kanskje holdt på et par år til hvis jeg hadde sluppet å holde på med dette byråkratiet. Rapportering og møter uten mening, sier Bolstad.

Han jobbet sammenhengende som lektor i 35 år, og var også fylkesleder for Norsk Lektorlag i Hordaland.

Gjennom årene i arbeidslivet opplevde han stadig nye reformer og planer som ble innført i skolen.— Politikerne prøver stadig ut nye ting, eller lar byråkratene få fritt spillerom. Deres fikse ideer høres gjerne greie ut, men ingen har testet dem. Likevel skal de iverksettes, sier Bolstad.

- Vi ser at det ikke fungerer

— Dette er veldig frustrerende, særlig for dem som har vært i skolen en stund, og vet hva som fungerer, sier Bolstad, og trekker blant annet frem mantraet «ansvar for egen læring».

— Det var katastrofalt og en diger ansvarsfraskrivelse. Det er jo ikke sånn at elevene kan tilegne seg all kunnskap på egen hånd, sier Bolstad.

Mye av skolepolitikken mener han også det er umulig å gjennomføre.

— Tilpasset opplæring høres jo flott ut, men det er komplett ugjennomførbart å lage individuelle opplegg og følge hvert enkelt opp når man har klasser med 30 elever eller flere, sier Bolstad.

— Det er veldig frustrerende å jobbe om man hver dag får følelsen av å ikke lykkes. Men den enkelte tør ikke si at man ikke lykkes, for da får man kjeft av noen over. Det samme gjelder rektorene. Så da sier alle at det går bra, vi gjør så godt vi kan. Men vi som er i skolen ser at det ikke fungerer. De svake elevene sitter der bare, sier Bolstad.

Frykter lærerflukt

I går skrev BT om femteklasselærer Ina Skjold Lexau ved Søreide skole, som mener politikerne bommer når de vil prioritere å videreutdanne lærere. Hun mener det er et større problem at lærerne ikke får gjort det de skal i arbeidstiden sin.

Bolstad mener at lærere i norsk skole blir utslitt av alle oppgavene de må gjøre, og mener det fører til at mange slutter.

— Det største problemet i norsk skole i dag er å beholde lærere. Jeg startet å studere i 1966, og min generasjon så for seg et helt yrkesliv i skolen. Dagens unge prøver seg et par år, før de ser at de ikke kan ha et privatliv ved siden av, og aldri kommer i mål med det de skal. Så slutter de. Og samtidig går vi eldre av med pensjon, sier Bolstad.

Vil bli hørt

Han mener politikerne må høre på de som har jobbet i skolen, og har erfaringen.

— De må ikke bare sette i gang med noe fordi de har troen på det. Det finnes nok av dem som har gode råd, men de blir ikke hørt, sier Bolstad.- Det er viktig å beholde det gode i det gamle, og så ta inn nye ting først etter man vet at det fungerer. Man kan ikke sette i gang store revolusjoner uten å teste det først, sier Bolstad.

Mindre byråkrati

SV har hatt ansvaret for Kunnskapsdepartementet de siste åtte årene. Til BT i går sa partileder Audun Lysbakken at han mener regjeringen har jobbet for å redusere arbeidsmengden for norske lærere.

—  Dette skoleåret har vi øremerket midler til 600 nye lærere i ungdomsskoler som særlig trenger det. Vi har også redusert antallet handlingsplaner og strategier for å få ned byråkratiet, sa Lysbakken.

— Men vi må skille mellom unødvendig byråkrati og det som er en fornuftig oppfølging av skolen og støtte til lærerne, sier SV-lederen.