Er våren kommet eller er det bare en ny dose fine vinterdager på vei?

Vel, vanskelig å si, for i Bergen har vi egentlig ikke vinter. I hvert fall ikke etter den meterologiske definisjonen, som sier at det er vinter når den normale døgnmiddeltemperaturen er under 0 grader. Og det er den aldri i vårt kystklima, konstaterer Steinar Skare, vakthavende meteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet.

— Så når langtidsvarslet sier finvær i flere dager fremover, kan vi da si at våren er her?

— Jeg ville kalle det fint, kaldt vintervårvær, sier Skare.

Solen titter frem

Allerede onsdag kan skydekket sprekke opp. Fra torsdag ettermiddag er det meldt til dels pent vær. På dagtid skal temperaturene opp i fire, fem grader, mens det blir ganske kaldt om natten.

— Hvor lenge varer herligheten denne gangen?

— Det nyeste langtidsvarselet gir en prognose frem til torsdag 14. mars. I denne perioden er det lite nedbør å se. Det ligger lavtrykk nedover Europa og også lenger nord i Skandinavia, mens Sør-Skandinavia har høytrykk. Det er ikke så kjempekraftig, men vindretningen er gunstig, og vinden er ikke sterk, så det kan bli fine dager.

- Overgang

Så var det denne våren da.

Lærdølene går altså inn i våren onsdag, hvis vi definerer vår som den perioden av året da normal døgnmiddeltemperatur ligger mellom 0 og 10 grader og temperaturen er stigende.

Skare er mer forsiktig med å erklære vår.

— Ved vårjevndøgn 21. mars er dag og natt like lange. Det kan være et greit tidspunkt for å erklære vår. Mars er uansett en overgangsmåned, der vinteren fortsatt kan overraske oss.

Å si at våren kommer tidlig i år siden det er lite snø i fjellet, er risikabelt, mener han.

— Været kan slå om og det kan falle mye snø i mars, sier Skare.

Her er bildebevis på at mars pleier å være måneden for gode vårtegn. Krokus i snøen 3. mars 2011
Knut Strand
Krokus i snøen 2. mars 2010
knut strand
Snøklokker fotografert for nøyaktig ett år siden, 5. mars 2012.
Sean Meling Murray