• Jeg tenkte «aldri mer danskebåt». Men kanskje jeg tar med meg Fredrik på gratisturen, sier Janne Taule (20) og gir kjæresten en varm klem.

Slitne, men ved godt mot kunne de 850 passasjerene på «Fjord Norway» sette beina trygt i land på Skoltegrunnskaien tidlig lille julaften morgen. Da hadde de vært innestengt i skipet ett døgn mer enn planlagt.

Bak skjema

— Nå ligger jeg langt bak tidsskjema i forhold til juleforberedelsene, sier Janne Taule.

— Jeg tror jeg bare må droppe julepresangene i år, sier hun og smiler til kjæresten - før hun skynder seg å legge til at hun bare spøker.

Egentlig skulle Janne og venninnegjengen ha vært tilbake i Bergen mandag morgen. Årsaken til forsinkelsen var en trosse som viklet seg inn i baugpropellene da «Fjord Norway» skulle legge fra kai i Hanstholm søndag kveld. Først mandag formiddag klarte dykkere å løsne trossene i den ene propellen.

Kino og øl mot ferge-krøll

— Vi slo i hjel ventetiden med å spille blackjack og å se film. Vi har sett alle de tre filmene de har i kinoen om bord. Også ble det jo litt mer festing, forteller Janne.

Hun griper hånden til Fredrik Nygaard (22). De to har vært borte fra hverandre i ett døgn for mye. Da spiller det ingen rolle at han i går måtte stå tidlig opp for å ta imot Janne klokken 07.00 på kaien.

Venninnen Synnøve Hansen (21) mener den nye gratisturen Fjord Line har tilbudt de reisende som plaster på såret, er en vits.

— Jeg har allerede fått meg en ny tur. De som handler for mer enn 1200 kroner i tax-free butikken får automatisk en gratis tur. Hva tror du de tjener penger på? spør hun.

Misfornøyde med service

Uhellet skjedde etter at skipet først var blitt forsinket i fire timer på grunn av storm. Trossene i propellene førte til at «Fjord Norway» drev sidelengs inne i havneområdet og knuste blant annet en slepebåt som havnet mellom skipet og kaien.

Flere av passasjerene BT snakket med på Skoltegrunnskaien i går var misfornøyde med informasjonen og servicen om bord. Blant annet måtte de kjøpe lunsj og middag det ekstra døgnet de tilbrakte i Hanstholm, uten mulighet til å gå i land.

— Det var forvirrende. Informasjonen var dårlig og vi ble ikke fortalt hvorfor båten ble forsinket før kapteinen samlet passasjerene i diskoteket, forteller Rixt Leijstra som har reist via Danmark fra Nederland for å være med sin søster i julen.

Tar selvkritikk

Informasjonsdirektør Atle Kvamme i Fjord Line sier til BT at informasjonen til gjestene om bord kunne vært bedre.

— Mannskapet var mest opptatt av å håndtere det praktiske for å gjøre båten seilingsklar og hadde fokus på det. De reisende ble kanskje litt glemt. Slik sett har vi ikke vært flinke nok. Vi burde sagt at det ikke var noe nytt, istedenfor ikke å si noe, sier Kvamme.

Men klagene på bevertningen avviser han kontant.

— Jeg synes denne fokus blir helt feil. Vi står på hodet for å få passasjerene trygt hjem i dårlig vær. Når det eneste de kan tenke på er hvor lite mat de får, mener jeg at det er helt gale verdier.

Han forteller at alle passasjerene fikk gratis frokost både mandag og tirsdag. Og prisene på lunsj- og aftensbuffet var redusert med rundt 30 prosent.

— Dersom passasjerene benytter seg av gratisturen dere har tilbudt dem, vil dere tjene gode penger på salg av mat og tax-free varer?

— Det er klart. Vi må jo leve vi og. Men det er frivillig hvor mye folk vil handle, svarer Kvamme.

<b>GODT Å KOMME HJEM:</b> Janne Taule (20) og Fredrik Nygaard (22) ble borte fra hverandre ett døgn mer enn nødvendig. Årsaken var to trosser som satte seg fast i «Fjord Norway» sine baugpropeller i Hanstholm søndag kveld.<p/>ODD MEHUS (foto)