I en måned har muslimer fastet over hele verden for å markere ramadan. Mellom soloppgang og solnedgang har de ikke inntatt verken vått eller tørt, men i dag er det fest.

Politiet på plass

I Bergen samles rundt 2000 muslimer til bønn i Haukelandshallen. De neste tre dagene er det Eid som skal feires. Politipatruljer står utenfor mens hallen fylles av festpyntede og hverdagskledde menn og kvinner.

Oppe på et platå holder imam Muhammad Azeem bønn og tale, salah og khutbah. Mennene står samlet foran, mens unger løper ut og inn av hallen. Kvinnene er samlet i en atskilt del, hvor de kan lytte til imamen.

Tidligere holdt forstander Mamadou Bandeh tale hvor han sa at tankene går til brødre og søstre i Gaza, Syria og andre steder der denne dagen muligens ikke kan feires i fred og ro.

— Men fred kan ikke lenger tas som en selvfølge uansett hvor man bor. Vi har de siste dagene blitt minnet om det, ved de truslene Norge har mottatt. Vi tar sterk avstand fra denne trusselen og alle andre trusler om terror eller vold, sa han i talen.

EN GAVE: - Eid er en gave fra Gud. Folk har jobbet hardt i 29 dager. Nå er vi helt renset, sier imam Muhammad Azeem.
LEIF GULLSTEIN

Betryggende

Politiet ville ikke si noe om de var ved Haukelandshallen på grunn av terrortrusselen eller om de uansett ville ha vært der. De henviste til kolleger på politistasjonen.

— Det ligger ingen dramatikk i dette, men vi er altså på plass. De som er der, setter pris på at vi viser oss, sier Morten Kronen, operasjonsleder i Hordaland politidistrikt.

Forstander Bandeh forteller at de setter pris på samarbeidet med politiet.

— Vi tok kontakt med dem, siden vi har en samling med mange mennesker. Det er betryggende for våre medlemmer at de er her, sier han til BT.

Imam Azeem tørker svetten etter talen og sørger for å få seg kald drikke.

— For meg oppleves truslene på samme måte som for en norsk person. Norge er vårt land. Det er fremtiden til våre barn. Vi står sammen mot terroren, sier han.

Har egne feiringer

Arrangementet varer to timer, så reiser alle til egne feiringer hos familie eller i forsamlingslokaler.

Munib Jawad (11) forteller at han har fastet i to dager.

— Første dagen var helt forferdelig. Jeg var veldig sulten, men andre dagen var jeg vant til det, sier han og smiler fra øre til øre.

I dag skal han besøke familie og spise god middag.

— Og etterpå skal vi kanskje på lekeland, eller på noe annet gøy.

Rundt ham klemmer og hilser de fremmøtte på hverandre. To menn klemmer hverandre hardt og ler.

— Eid Mubarak! Eid Mubarak! utbryter den ene av dem.

— Gledelig Eid!

Velfortjent

Den norsk-pakistanske familien Shaheen samler seg til bilde for BT.

STORFAMILIE: Hele familien Shaheen samlet til feiring. Nå bærer turen hjemover til bestemors tandoori-kylling.
LEIF GULLSTEIN

Naveed Shaheen forteller at hele storfamilien skal samles hos han far etterpå.

– Vi er en stor familie, og nå skal vi spise sammen og blir sittende langt utover. Mamma har laget tandoori-kylling, sier han, mens treåringen Hadi drar ham i buksene.

– Han vil ha brus, sier Naveed Shaheen og ler.

Utenfor hallen serveres juice, saft, søte kaker og dadler. 29 dagers hardt arbeid er over. I tillegg til fasten består Ramadan av bønn, tanker og lesning av koranen.

— Dette er som å bestå eksamen. Den gode følelsen, sier forstanderen og tar seg en bit av en søt kake.

PASSER PÅ: Rundt 2000 muslimer møttes til bønn i Haukelandshallen mandag. Politiet var også til stede.
LEIF GULLSTEIN