• Siste nytt fredag ettermiddag: Hunden er observert ved et skytefelt i nærheten av Granvinsvatnet fredag. Letingen pågår nå i dette området. Hundens tidligere eier, en svensk kvinne, vil prøve å få reist til stedet for å delta i letingen. Et dusin dyrevernere reiste til Granvin for å prøve å stoppe hundejakten, noe de ser ut til å ha lykkes med. Politiet har godtatt at de får prøve å fange den hvite gjeterhunden selv, uten å skade den.

— Dyrebeskyttelsen utlover en dusør på 10.000 kroner til den som sørger for at hunden kommer uskadet tilbake til eieren sin, sier Sissel Hagemann Bjørnstad, en av dyrevennene som deltar i søket.

Det jobbes også med å skaffe en sponsor til helikoptersøk i området rundt Granvinsvatnet, sier hun fredag formiddag.

Dyrevernerne var sterkt kritiske til at politiet først ga klarsignal til skyting av hunden.

— Jeg synes det er helt groteskt urimelig at en stakkars, hjelpeløs hund må bøte med livet, sa Inger Johanne Graff, leder for Dyrebeskyttelsen Norge, avd. Hordaland.

Stakk av

Det var bønder som ba politiet ta affære mot hunden, som har vært på rømmen i Granvin i halvannen uke. Hunden hadde nettopp fått ny eier da den stakk av.

Pensjonisten som eier hunden er naturlig nok fortvilet over situasjonen.

Lensmann Ivar Hellene bekrefter at en gruppe var ute og lette etter hunden onsdag, væpnet med gevær. Det ble også satt ut feller.

— Politiet har bedt om at Granvin herad fanger hunden, primært levende. Hvis ikke de klarer det, har de ingen annen mulighet enn å skyte den, sier Hellene.

Jakten er nå stilt i bero inntil videre, men kan bli gjenopptatt, hvis hunden skader husdyr.

Artikkelen fortsetter under kartet.

Frykter for sauene

Politiet frykter at hunden skal ta sauer eller andre dyr. Det er funnet en død hjort i området der hunden er løs.

— Vi kan ikke si med sikkerhet at hunden har gjort det, men vi har mistanke, sier Hellene.

Han viser til at etter hundeloven skal ingen hunder gå løs.

Dyrebeskyttelsen mener imidlertid det er lite sannsynlig at hunden vil ta sauer.

— Dette dreier seg om en godkjent gjeterhund som er trent til ikke å angripe sauer, sier Graff.

- Farlige hundefeller

Hundeeier Sissel Hagemann Bjørnstad fant to av fellene som ble satt ut for å ta hunden. Fellene består av et metallrør der en kotelett er lagt ut som åte lengst inne i røret. Når hunden tar koteletten, klappes en falldør av metall igjen i åpningen.

— Hvis en stor hund strekker seg inn for å ta koteletten, vil bakbeina og halen bli kuttet. Jeg skjønner ikke hva de tenker på, de som har satt ut dette, sier Bjørnstad.

Hun har uskadeliggjort fellene.

Statens naturoppsyn opplyser at fellene ikke er blitt undersøkt av eksperter. Det er de lokale jegerne som har satt dem ut. Denne typen feller brukes vanligvis til å fange rev.