Like etter klokken 18 fredag utløste mannen i 30-årene full våpenaksjon i Bergen. Utstyrt med en startpistol prøvde han å stoppe biler og skjøt flere ganger i luften ved Lyderhorntunnelen.

— Siktet nesten på oss

Mannen ble pågrepet etter cirka en halvtime, i 18.30-tiden, men hadde da allerede skapt stor oppstandelse.

— Han begynte nesten å sikte på oss, sa en busspassasjer som passerte den bevæpnede mannen.

HER ER HAN TATT: Den bevæpnete mannen ble pågrepet etter en stor politiaksjon på vestsiden av Lyderhorntunnelen i 18.30-tiden fredag. ARKIVFOTO: ODD MEHUS

Etter pågripelsen viste det seg altså at mannens pistol var en våpenetterligning, en startpistol. Men politiadvokat Helge Vigerust, som i Bergen tingrett i dag vil kreve fire uker varetekt for den trusselsiktede mannen, sier det er vanvittig å oppføre seg som mannen gjorde.

— Helt vanvittig

— Det er svært risikabelt at personer tar med seg våpenetterligninger på offentlig sted. Politiet må behandle alle slike meldinger som om det er reelle våpen inne i bildet, og være forberedt på at personen kan skyte, sier Vigerust.

— Før eller senere vil en eller annen person i Norge bli skutt på grunn av slik oppførsel. Polititjenestemennene rykker ut på slike saker hele tiden, og er proffe. Samtidig skal det ikke mer til enn at én idiot peker på politiet, så kan han i verste fall være død. Softgun og andre våpenetterligninger på offentlig sted er rett og slett helt vanvittig. For politiet er det et kjempedilemma.

Prøveløslatt

Den siktede fra Lyderhorn-dramaet skal ikke ha siktet direkte på noen, men ifølge vitner viftet han med pistolen og oppførte seg urolig. Ifølge politiet avfyrte han også flere skudd med startpistolen. Ingen kom til skade.

I tillegg til våpensaken fra fredag, er den trusselsiktede mannen under tiltale for et boliginnbrudd i Bergen i fjor. Politiet opplyser at både våpentruslene og innbruddet har skjedd mens den siktede er på prøveløslatelse fra en voldsom, så innbruddet vil bli en del av fengslingsgrunnlaget tirsdag.

— Det er sikkert ikke særlig hyggelig å se en mann stå og skyte, men ingen kunne komme til skade, presiserer politiadvokat Vigerust.

BT har foreløpig ikke fått kontakt med den siktede mannens forsvarer.

PÅGREPET: Store væpnede styrker rykket ut og pågrep mannen i Olsvik utenfor Bergen fredag kveld. ARKIVFOTO: GERD TJELDFLÅT