EIR STEGANE

eir.stegane@bt.no

— Noen av de kriminelle miljøene i Bergen har hardnet veldig til. Det er en tendens at vi stadig oftere finner våpen. Vi er mer og mer bekymret for de politifolkene som er ute på jobb, sier politioverbetjent Jørn Solsvik i spesialenheten ved Bergen sentrum politistasjon.

Ladde pistoler

Torsdag kveld stormet politiet leiligheten til en 26-åring i Bergen sentrum i forbindelse med en narkotikasak.

Betjentene var bevæpnet og kledd i fullt verneutstyr, fordi de hadde mistanke om at mannen kunne ha våpen.

De ble likevel overrasket da de oppdaget at bergenseren satt med to ladde pistoler under lårene sine. Et annet sted i leiligheten fant de dessuten en revolver.

— Han har ikke sagt hva han skulle bruke våpnene til, men den vanlige forklaringen er at de vil beskytte seg mot folk i sitt eget miljø, sier Solsvik.

Han tror ikke kriminelle skaffer skytevåpen for å ta politiet, men frykter likevel at det skal gå virkelig galt for noen av betjentene på jobb en dag.

— Det er vår store skrekk at noen skal bruke våpen når vi kommer. Politiet kan havne i skuddlinjen, eller de kan bli nødt til å skyte noen som hever våpen mot dem. Det siste ville ikke være enkelt det heller, påpeker Solsvik.

For politiet i Bergen beskriver han et yrkesliv der væpnede aksjoner skjer ukentlig.

— Våre folk forbereder seg veldig godt på disse oppdragene. De trener mye og utviser stor forsiktighet. Vi sjekker godt opp hvem de skal til på forhånd, og etterpå har vi grundige evalueringer av det som skjedde, sier politioverbetjenten.

Han tror ikke at folk i de kriminelle miljøene er farlige for folk flest, selv om de har våpen.

- Må få bort våpen

— Nei, det er heller det at det er blitt farligere å være politimann, og farligere å være kriminell. Jeg har jobbet her siden 1990, og har merket stor forskjell. Det handler om penger, og det er ikke akkurat sentralbanksjefen som styrer renten der i gården, sier Solsvik.

Han tror medienes saker om politiets arbeid påvirker noen av de kriminelle.

— De blir klar over at vi er i ferd med å rulle opp en sak, og hvis de er involvert, så sitter de der og venter. Og de vet jo at vi kommer, sier Solsvik.

— Ser du noen løsning på problemet?

— Vi må bare prøve å få bort flest mulig våpen. Dessuten bør det bli strengere å bære våpen uten tillatelse, mener Solsvik.

I dag har overtredelse av våpenloven en strafferamme på bøter eller fengsel i inntil to år.

26-åringen som ble pågrepet torsdag, blir i dag fremstilt for varetektsfengsling, siktet for grov overtredelse av våpenloven og besittelse av vesentlige mengder amfetamin, piller og hasj.

— I tillegg til at vi fant våpen og narkotika i leiligheten hans, er han allerede siktet for en grov voldsepisode. Nå ber vi om fengsling på grunn av fare for bevisforspillelse, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen.

Mannens forsvarer, Karen Forbrigd, ønsker ikke å kommentere saken før fengslingsmøtet.

LADD UNDER LÅRET: En 26 år gammel bergenser satt med to ladde pistoler under lårene da politiet stormet leiligheten hans i Bergen sentrum torsdag kveld. Dette er en ene av dem.

FOTO: POLITIET