Etter 100 kilometer på ski tvers over Hardangervidda med 40 kilo pulk på slep gikk Camilla Ianke over mål på Maurseth som første kvinne i årets utgave av Expedition Amundsen.

Slutttiden ble 26 timer og 52 minutter, en time raskere enn hennes egen rekord.

Spurtduell

Innspurten ble intens. 13 kilometer før målgang ble Ianke fra Sotra tatt igjen av Kirsti Midttømme fra Bergen.

— Hun suste forbi meg og vi endte i en skikkelig spurtduell. Det var utrolig morsomt at jeg klarte å slå henne, sier Ianke.

TO VINNERE: Thomas Andersen (Team Salomon) and Lars Christian Vold (National Geographic Channel) gikk sammen over mål og delte førsteplassen.
VILDE ANDREA STARUP

— Hvordan er denne turen over Hardangervidda?

— Det er en manndomsprøve i tidvis ganske ekstremt vær. Du må være godt forberedt, både fysisk og ferdighetsmessig.

To ganger over Grønland

Camilla Ianke har vært ute en vinternatt før, bokstavelig talt. Hun har to ganger krysset Grønland. Erfaringene derfra kommer godt med i et slikt ekstremløp, forteller hun.

— Først og fremst får du en indre trygghet på at du kan mestre alle slags situasjoner. Du klarer å slå opp teltet aleine i uvær, få fyr på primusen og fikser enkle reparasjoner på utstyret. Den sikkerheten gjør at man trives ute i vinterfjellet og gir enorm motivasjon og glede.

- Hvordan var forholdene i år?

— Jeg var skeptisk før start på Haukeli torsdag. Da var det meldt rimelig heftig vær og det blåste godt første ettermiddag og kveld. Heldigvis kom vinden i ryggen på oss. Utover natten løyet vinden og det ble stjerneklart. Vi gikk med hodelykt natten gjennom og fikk en fantastisk soloppgang. Fredagen var kjempefin.

Deltakerne i Expedition Amundsen går på gps-koordinatorer og har sjekkpunkt underveis. Underveis skal de hvile i åtte timer. Camilla Ianke slo opp teltet to ganger og fikk seg to timers søvn hver gang.

Hobby ble jobb

Ianke har mange år bak seg i Marinen. I sommer sa hun opp jobben og startet for seg selv. Nå driver hun firmaet Northern Exposure, som blant annet arrangerer padleturer på Grønland.

Erik Tjølsen og Odd Martin Hals blir kanskje med flere år, siden de to gikk til topps med laget «Vinner vi ikke i år er det siste gang»
VILDE ANDREA STARUP

— Det var et stort skritt å ta, men jeg har ikke angret, sier hun.

- Du er glad i vinterfjellet, men har bosatt deg på Syltøy i Fjell. Det henger ikke helt i hop...

— Samboeren min og jeg valgte Syltøy på grunn av padlemulighetene. Så har vi heldigvis bil og kan oppsøke snøen.

Camilla Ianke kaller løpet en manndomsprøve - og samme inntrykk gir resultatlistene.

Her er resultatene

I individuell klasse deltok fem kvinner. I tillegg var det noen få kvinner som gikk i lag.

I herreklassen ble det delt førsteplass på fjorårsvinner Lars Christian Vold og Thomas Andersen med tiden 22 timer og 33 minutter.

Beste lag ble Erik Tjølsen og Odd Martin Hals - «Vinner vi ikke i år er det siste gang» het laget som kom inn på 24 timer og 21 minutter.

Her finner du flere resultater fra årets løp.

På tirsdag kan du her på bt.no se en videoreportasje som viser hvordan Camilla Ianke opplevde årets løp.