• Full pott. Nå fikk vi satt de tullingene dønn på plass, jubler Johnn Hjelmeland. I går vant han en knusende seier over Parkeringsselskapet i Tingretten.

Hjelmeland nektet å betale gebyret på 500 kroner han fikk mens han holdt på å flytte møbler i oktober. Bergen tingrett gav ham medhold, og nå må Parkeringsselskapet trekke boten og betale saksomkostningene på 2000 kroner.

— Sunt folkevett

— Det viser seg at sunt vett teller i rettssalen. Jeg sa til dommeren at jeg ikke kan studere parkeringsvedtektene i detalj hver gang jeg skal gjøre et ærend i byen. Det er vanskelig nok å finne bilnøklene, triumferer den lykkelige sotraværingen.

Hjelmeland parkerte en lørdag i oktober utenfor morens leilighet i Sandviken, der han skulle flytte tunge møbler ut i bilen. For ikke å hindre trafikken, satte han bilen delvis oppå fortauet. Han hevdet i retten at bilen ikke stod til hinder for noen, og påpekte at han hadde hengt opp en lapp med «flytting pågår». Tingretten gav Hjelmeland fullt medhold. Dommer Tor Bertelsen skriver dessuten i sin kjennelse at «klager ble urimelig dårlig stillet da han ikke ble gitt mulighet for å flytte bilen før gebyret ble ilagt».

Fikk «englehjelp»

Etter at BT skrev om Hjelmelands ensomme kamp mot P-byråkratene 30. desember, har støtteerklæringene haglet inn på telefonen. Takknemlig forteller han at han også fikk gratis advokathjelp.

— Advokattfullmektig Marius Reikerås dalte ned som erkeengelen Gabriel og tilbød seg å ta saken helt gratis. Vi ble enige om at han skulle ta seg av det juridiske, så skulle jeg stå for det folkelige innslaget i retten. Det fungerte bra.

Reikerås forteller at han ble forbannet da han leste om saken i BT, og tilsvarende glad da kjennelsen ble full seier.

— Dette er et klart signal til Parkeringsselskapet om at de må skjerpe sin forvaltning og begynne å utvise skjønn i slike saker. Jeg prosederte på at trafikkreglene er kan-regler, ikke skal-regler. P-vaktene og byråkratiet har plikt til å vise skjønn. Dommen var helt i tråd med min prosedyre, sier den unge advokatfullmektigen.

Kryssforhørt om familie

Han er sterkt kritisk til Parkeringsselskapets representant i retten, som spurte Hjelmeland ut om hans familieforhold og om han kjente ordlyden i detaljerte paragrafer i veitrafikkloven.

— Det var uforskammet og helt hinsides saken. Nok et eksempel på at denne etaten har en helt feil holdning i forhold til service, sier Reikerås.

— Jeg vil gjerne si at parkeringsvaktene har gjort en god jobb med å rydde opp i de kaotiske tilstandene som vi hadde i bergensgatene. Men de går alt for langt når de forfølger vanlige mennesker. Vi må stoppe P-terroren, sier Johnn Hjelmeland.

Den standhaftige sotraværingen har fra før kranglet seg til to års gratis abonnement fra Telenor. I går trosset han lungebetennelse for å kjempe mot Parkeringsselskapet, og både han og Reikerås stiller opp på en eventuell anke.

SEIERHERRE: Johnn Hjelmeland førte sin egen private kamp mot Parkeringsselskapet. Det ble kronet med seier i Tingretten. - Nå har vi fått jekket de folkene litt ned, humrer sotra-væringen
FOTO: JAN M. LILLEBØ