• Dette har ikke skjedd på 20 år!

«Statsraad Lehmkuhl» tok sammenlagtseieren i Tall Ships’ Races i sin klasse. Det fikk kaptein Marcus Albert Seidl og hans mannskap vite søndag kveld.

— Hard arbeid, mye god innsats fra alle mannskapene, kjappe beslutninger, god strategi og litt ekstra manøvrering gjorde at vi dro seieren i land, sier kaptein Seidl på telefonen fra den polske havnen Szczecin.

FEIRER: Her, i den polske havnebyen Szczecin, fikk «Statsraad Lehmkuhl»s kaptein og mannskaper i kveld vite at de dro i land sammenlagtseieren i Tall Ships' Races.
KRISTEN FAGERLAND

Det er 20 år siden sist «Statsraaden» vant sammenlagt. Det var da Bergen var vertskap for Tall Ships’ Races i 1993.Seidl forteller at «Statsraaden» foretok nattlige manøvre som ikke konkurrentene gjorde.

— De fleste andre skipene tenkte nok at ingen ville manøvrere om natten; at det holdt å gjøre det tidlig om morgenen. Men den fellen gikk ikke vi i, og det bidro til at vi vant, sier han.

Slo Radich

På fredag ble det klart at Statsraad Lehmkuhl hadde vunnet to av to etapper, men det var ikke før klokken 18.30 at de visste med sikkerhet at de hadde vunnet sammenlagt.

Søndag kveld fikk de overrakt førstepremien.

— Det er kompliserte metoder for å regne ut for eksempel handikap, så da vi møtte opp på prisutdelingen, fikk vi bare en lapp i hånden hvor det sto at vi skulle motta en pris. Det var ikke før vi sto der oppe at vi visste at vi hadde dratt i land sammenlagtseieren i klasse A, som er de største skipene, forklarer Seidl.Han er ekstra glad for at de også klarte å slå den norske skipet «Christian Radich».

STOLTE VINNERE: Fra venstre major og militær, skipssjef Gaute Gunnarskog, matros Henriette P. Magnussen og kaptein Marcus A. Seidl
GAUTE GUNNARSKOG

— Det var et mål i seg selv. Hadde vi ikke vunnet sammenlagt, hadde det fortsatt vært grunn til å feire - bare fordi vi utseilte Radich, ler kapteinen, som har vært tilknyttet «Statsraaden» som styrmann og kaptein i 27 år.

- En inspirasjon

Helge S. Dyrnes, daglig leder i Stiftelsen Statsraad Lehmkuhl, er stolt og glad over seieren. Han syns det er en stor prestasjon som viser «veldig god kvalitet i alle ledd om bord».

— Her er det to kapteiner, Marcus Albert Seidl og Odd Jarle Flatebø, som har vunnet hver sin seier under krevende forhold i Østersjøen, sier han.- Dette er ekstra gøy, siden Bergen skal være vertskap igjen neste år. Det blir litt som Melodi Grand Prix - seierherrene er vertskap, sier Dyrnes.

Kapteinen og hans mannskap feirer i kveld seieren med polske drikkevarer.

— Nå har vi tatt den første kalde ølen på veldig lenge. Det føltes godt, for det er rundt 30 varmegarder her, og vi har gått parade gjennom hele byen i dag, sier han fornøyd.

SEIERSKVINNE: «Statsraad Lehmkuhl» vant sammenlagtseieren i årets Tall Ships' Races.
KRISTEN FAGERLAND
HEKTISK: Slik så det ut under racet.
MARIUS ANDRE JENSSEN STENBERG
HYLLEST: Det var høy stemning under premieutdelingen.
MARIUS ANDRE JENSSEN STENBERG