Åstveit-svømmeren har dominert 93-klassen i Årsklassemønstringen i svømming de siste årene. Likevel ventet han ikke at det skulle gå i år.

– Det var faktisk uventet. I fjor ble det veldig tett, og jeg trodde det skulle bli supertett i år, forklarer han.

Sterk klubb

Årets ÅM ble arrangert i Bergen. Med lyskastere og tildekkede vinduer var stemningen i Sentralbadet på topp, og i bassenget gikk det fort.

– Jeg perset på alt. Det er veldig viktig, det er derfor jeg deltar på stevner, for å perse, medgir Zoltan.

Han fikk bestemannspremien i årsklassen etter å ha fosset inn til imponerende 2.09,85 på 200 meter medley, noe som også ga ny ÅM-rekord med nær fem sekunder.

Åstveits fire svømmere gjorde det sterkt i årets ÅM. Med to gull og ett sølv fikk de nok poeng til å ta 2.-plassen i konkurransen om å bli beste klubb, kun slått av Stavanger som hadde 13 svømmere med.

– Vi har veldig god trener og god stemning i klubben. Treneren gjør en veldig god jobb, og jeg tror det er folkene som gjør forskjellen, sier Zoltan.

Tok steget opp

Klubbkamerat Markus Lie (12) var den andre Åstveit-gutten som tok gull i helgen. Han hadde ingen problemer med å vinne 95-klassen, med seirer på tre av de fem distansene.

– Jeg hadde ikke ventet å vinne, jeg håpet egentlig bare at jeg skulle perse, avslører Markus, som fikk med seg tre nye personlige rekorder fra Sentralbadet.

I fjor tok han en andreplass sammenlagt, men i år tok han steget helt opp på toppen av seierspallen.

– Jeg visste at motstanderne hadde trent bra, men det hadde jeg også, så der var vi likestilt. Det betyr ikke liv eller død å komme på førsteplass, men det er stort, synes tolvåringen.

Gull til Florø

Florø-gutten Kristoffer Dolve Birkeland (14) var suveren i 94-klassen og sikret Vestlandet nok en ÅM-seier.

– Jeg trente med Bergensvømmerne i påsken. Klubben min bestemte å ta fri, så jeg spurte om jeg fikk trene med dem, forteller Kristoffer.

Sammen med bergenserne fikk han den oppladningen han trengte. Dermed tok han sitt tredje ÅM-gull på rad.

– Det første året hadde jeg ikke så mye konkurranse. I fjor hadde jeg litt mer, og i år var det mye mer konkurranse. Det er bra, da har jeg noen til å presse meg neste år, smiler 14-åringen.

Kristoffer er i bassenget hver dag, men Florø har bare rundt ti svømmere som satser på sporten. Han innrømmer at det ikke alltid er lett å være i en liten klubb. Derfor var han takknemlig for de 16-17 øktene han fikk med Bergensvømmerne i påskeferien.

– Det hadde en stor del å si å få trene med dem, og det var gøy å trene i et stort miljø. Men jeg har fått masse i Florø også, det var der jeg la grunnlaget for seieren, fastslår han.

Les flere nyheter fra Åsane på våre lokalsider.

FORNØYD: Zoltan Csernai fra Åstveit var fornøyd etter å ha vunnet ÅM i svømming for fjerde året på rad.
BRONSE: Stine Vindenes fra Vestkantsvømmerne tok bronse i ÅM.
GULL: Kristoffer Dolve Birkeland fra Florø tok gull i ÅM.
DOMINERTE: Markus Lie fra Åstveit tok gull i sin klasse, og gjorde sitt til at Åstveit ble nest beste klubb til tross for at de bare hadde fire utøvere med.
BRONSE: Tina Schütz fra Vestkantsvømmerne tok bronse i ÅM.