— Jeg satt på balkongen og drakk en kopp kaffe, og vurderte lenge hvor jeg skulle hoppe, sier Solve Eide, og vrir litt på rullestolen han sitter i.

19. mars 2001 ble han lagt inn på hjerteavdelingen på Haukeland Universitetssykehus, etter en overdose på over 50 tabletter.

Etter overdosen var legene på medisinsk avdeling på Haukeland bekymret for at Eide igjen ville forsøke å ta sitt eget liv.

Det var ikke legene ved psykiatrisk klinikk enige i, men 27. mars ble Eide likevel innlagt ved en åpen avdeling.

- Hold meg i hånden!

Natt til 28. mars ble Eide redd. Om lag 15 ganger ringte han på nattevakten. Han svelget en hel boks snus for å få oppmerksomheten til sykehuspersonalet.

— Jeg strakk ut armen, og spurte om noen kunne holde meg i hånden. Jeg var så redd, sier Eide.

Han ville ha en vakt sittende ved siden av seg om natten, eller bli lagt inn på lukket avdeling slik at ikke noe galt skulle skje. Det fikk han ikke.

Om morgen ville han gå alene ned i kiosken på sykehuset for å kjøpe en cola. Det fikk han lov til.

Men Eide gikk aldri ned til kiosken. I stedet satte han seg ut på en balkong i 3. etasje. En kopp kaffe senere kastet han seg ut fra balkongen - tolv meter ned til bakken.

Eide klarte ikke å ta sitt eget liv. I stedet brakk han ryggen, og måtte amputere begge beina. I dag sitter han i rullestol i en omsorgsleilighet på Laksevåg.

Innrømmer feil

— Vi hører ofte om at samfunnet må vernes mot psykiatriske pasienter, men en slik pasient har også en rett til å bli vernet mot seg selv, sier advokat Erik Johan Mjelde.

Han har bistått Solve Eide og familien hans i kampen for erstatning. I fem år har Eide kjempet for å få psykiatrisk klinikk ved Haukeland Universitetssykehus til å innrømme at de kunne forhindret selvmordsforsøket.

I Bergen tingrett i fjor tapte 34-åringen, men like før ankesaken skulle behandles i Gulating lagmannsrett, snudde staten.

— Vår ansvarserkjennelse innebærer at det ikke har vært en fullgod behandling. Det kom enda en sakkyndig erklæring, som gjorde at man vurderte forholdet annerledes enn tidligere, sier advokat Felix Lous, partsrepresentant for Pasientskadenemnda.

Fortsatt er det ikke klart hvor stor erstatning Solve Eide får. Det skal Norsk Pasientskadeerstatning ta stilling til i løpet av høsten.

— Kravet fra Eide vil være svært høyt, sier advokat Mjelde.

Får kritikk av spesialist

Den sakkyndige erklæringen som gjorde at Pasientskadenemnda nå innrømmer at sykehuset gjorde feil, er skrevet av selvmordsspesialisten Lars Mehlum, professor ved Universitetet i Oslo.

— Behandlere som foretok vurdering ved sykehuset burde ha oppdaget at Solve Eide hadde betydelig øket risiko for selvmord, skriver Mehlum i sin erklæring som sakkyndig til Gulating lagmannsrett.

Selvmordsspesialisten konkluderer med at noen burde ha sittet vakt for Solve Eide, og at dette ville «økt sannsynligheten vesentlig for at pasienten ikke hadde fått anledning til å hoppe ut fra balkong i suicidal hensikt».

Professoren reiser også spørsmål om det var forsvarlig av sykehuset å la en legestudent vurdere om det var fare for at Eide kunne komme til å forsøke å ta sitt eget liv.

— Jeg har ikke lest dokumentene i saken, men vi må ta dette til etterretning. Jeg er likevel glad for at dette har ordnet seg til det beste for pasienten. Dette viser at også psykiatriske pasienter kan få saker igjennom i Pasientskadenemnda, sier Hans Olav Instefjord, divisjonsdirektør for psykiatri i Helse Bergen.

Ønsker unnskyldning

Faren til Solve Eide er glad for at sønnen nå får erstatning, men er skuffet over møtet med helsevesenet.

— Hva vi som pårørende sa, ble ikke tatt hensyn til overhodet. Jeg skulle ønske de nå kunne be Solve om unnskyldning, men det kommer de vel aldri til å gjøre, sier Terje Eide.

Selv håper 34-åringen at erstatningen kan gi ham et bedre liv.

— Jeg likte å gå turer på fjellet. Det har jeg jo mistet, men nå ser jeg fremover. Jeg vil bli frisk, og kanskje utdanne meg, sier Solve Eide.

VANT KAMPEN: Solve Eide sitter i rullestol med amputerte bein, etter et selvmordsforsøk på Haukeland Universitetssykehus. Nå fastslår Pasientskadenemnda at sykehuset kunne forhindret hoppet fra tredje etasje. Her med far Terje Eide (t.v.) og advokat Erik Johan Mjelde. FOTO: KNUT EGIL WANG