En ung mann er død. En annen ung mann er tiltalt for bildrap, promillekjøring og for å ha stukket av fra ulykkesstedet etter at han kjørte over Drivenes. Begge kommer fra det samme, lille lokalsamfunnet. Begge var på samme fest i ungdomshuset på Selbjørn bare noen timer før Drivenes døde.

Kjenner hverandre

At en slik ulykke går ekstra hardt inn på et lite samfunn, der alle kjenner alle, ble tydelig da lensmannsbetjent Christian Meyer ved Austevoll lensmannskontor vitnet i rettssaken i går. Meyer vitnet som lensmannsbetjent, men også som en god venn av tiltalte.

I tillegg kjenner han to av brødrene til avdøde Håkon Drivenes godt.

Meyer var på den samme festen som tiltalte og avdøde. Tidlig om morgenen søndag 27. august 2000, ble Meyer vekket av lensmannen. Han måtte på jobb, fordi det hadde skjedd en ulykke i løpet av natten.

— Jeg rykket ut til ulykkesstedet. Med en gang jeg kom dit, ringte telefonen min. Det var en god kamerat som sa han måtte snakke med meg. Jeg sa at jeg var opptatt, men han gjentok at han måtte snakke med meg. Jeg var litt forsiktig med hva jeg sa, fordi det var så tidlig i etterforskningen, men jeg sa at det hadde vært en ulykke, at en ung mann var død, og at sjåføren hadde stukket av.

Da ble det helt stille i den andre enden. Så sa han «Nei. Døde han?». Jeg sier «Er det du som har gjort dette?». «Ja. Jeg er nødt til å snakke med deg med en gang», sier Meyer.

- Meget spesiell situasjon

Den gode kameraten er 28-åringen som i dag sitter på tiltalebenken i Midhordland tingrett.

— Jeg kjørte hjem til ham, hentet ham, og kjørte ham til lensmannskontoret der lensmannen overtok avhørene av ham. Det var en meget spesiell situasjon, og jeg håper jeg aldri opplever noe liknende igjen, sier Meyer, som har kjent tiltalte i over ti år.

Håkon Drivenes lå i veibanen ved Fagerbakkevågen.

— Min klient sier at han så at det lå noe i veibanen, men ikke at det var et menneske. Han merket at han kjørte over noe, men visste ikke hva det var, sier 28-åringens forsvarer, advokat Per Magne Kristiansen.

28-åringen nekter straffskyld, Han er ikke tidligere straffedømt.

— Han har hatt det helt forferdelig etter ulykken, og har i lang tid fått psykologhjelp, sier Kristiansen.

Håkon Drivenes var på vei hjem fra festen da han ble påkjørt. Andre festdeltagere som gikk langs veien, har forklart at tiltalte kjørte svært fort. Det er 50-sone på stedet, men vitner anslår at 28-åringen kjørte i 80 – 90 km/t. Han hadde en promille på 0,64.