• Med så mange sanger å velge mellom, blir vi vel ikke ferdig før til påske, sier Ove Thue med et sukk og et smil. Første jurymøte i Fløibanesang-kåringen er satt.

Hele 74 forslag kom inn etter at Bergens Tidende, TVHordaland og Fløibanen inviterte publikum til å lage en egen sang til Fløibanen.

I går hadde juryen — bestående av Ove og Trygve Thue, Lotte Schønfelder og Trond Amland - sitt første møte, og de var imponerte over hvor mange gode forslag som er kommet inn.

Kriteriene var greie: Lag en tekst til en egen Fløibanesang, du kan bruke en gammel melodi eller lage en helt ny en.

Som tidligere medlem av juryen i Melodi Grand Prix, har Ove Thue bare én ting å si:

— Dette her e' mye mer seriøst! Her kan vi tross alt høre og lese gjennom sangene flere ganger.

Mange gode bidrag

Aldersmessig sprer bidragsyterne seg fra 8 til 83 år. Ikke verst!

— Denne her var bra, sier Trygve Thue og nynner litt fra en sang midt i bunken.

Resten av juryen grubler høyt. Skal for eksempel de som har laget en egen melodi vurderes høyere enn de som har brukt en allerede kjent melodi?

— Kanskje vi bør dele inn i to klasser? foreslår Lotte Schønfelder.

— Jeg synes i hvert fall vi skal gjøre dette så grundig vi kan, siden folk har lagt så mye arbeid i det, sier Amland.

Så vil man helst ha sanger som kan brukes hele året (ikke bare skistemning), og sanger som er tidløse (om to år er ikke de nye Fløibanevognene nye). Tenke Fløyen, ikke bare banen. Kanskje bør ikke sangen vare lenger enn fire minutter, slik at den kan spilles på banen på vei opp eller ned?

Mye å tenke på.

«Melodi er ikke min sterke side ...»

At det er mange fine sanger å ta stilling til, er én ting. Innsenderne har også sendt med mange sjarmerende instrukser. Som for eksempel:

«Melodi er ikke min sterke side, men med litt fantasi kan kanskje «Byen e' Bergen - laget e' Brann brukes eller en annen».

«Hører/ser for meg Tor Endresen med stort kor». «Selvsagt åpen for forbedring».

«Sangen kan om ønskelig forandres, forkortes eller forlenges».

«Et enkelt bidrag fra en anonym, enkel sjel på Voss».

«Jeg har spilt den inn helt enkelt, mens jeg synger og spiller selv på ustemt piano».

«Her følger en kassett med innspilling og mitt bidrag. Opptaket er gjort under ekstremt tvilsomme omstendigheter, og bør ikke avspilles utenfor det lukkede juryrom».

Så vidt oss bekjent, har ingen forsøkt å bestikke juryen. Det ville ikke hjulpet uansett, smisk biter ikke på den garvede gjengen.

Ferdig til 85-årsdagen?

Ut fra kassettspilleren strømmer mange varme, patriotiske vers. Melodiene spenner fra «Daisy Bell», «Tordivelen og flua», «Fløy en liten blåfugl», «Anne madam», «Håvard Hedde», «Fola, fola blakken» og «Mot i brystet» til «Millom bakkar og berg».

— De fleste tekstene her e' vel laget før det nye billettsystemet ble kjent, sier Ove Thue tørt.

— Ikkje ver stygg, repliserer Amland. 15. januar fyller Fløibanen 85 år. Amland drømmer selvsagt om at vinnersangen er kåret til da, slik at den kan presenteres på den store bursdagen.

— Veeel, sier Ove Thue for å trekke direktøren ned på jorden igjen. Med så mange sanger å velge mellom, blir vi vel ikke ferdig før til påske. Vi får se, vi får se. Neste jurymøte er torsdag.

MANGE GODE BIDRAG: I går hadde juryen sitt første møte for å kåre vinnersangen til Fløibanen. Ove Thue (t.v.), Trond Amland, Lotte Schønfelder og Trygve Thue har litt av en jobb foran seg - hele 74 tekster er kommet inn i konkurransen.<p/>FOTO: ØRJAN DEISZ