• Arbeidsgiver og kolleger er ofte de siste som ser noe og reagerer, sier Arvid Skutle, forskningssjef ved Bergensklinikken.

— Hvilke rusmidler er de mest vanlige blant personer i øvre sosiale lag?

— Cannabis er det desidert vanligste. Ser vi på bilførere stoppet på grunn av mistanke om rus, ligger – narkotiske stoffer som kokain, amfetamin, cannabis og rusvirkende medikamenter på høyde med alkohol.

- Ser Bergensklinikkene disse igjen som pasienter?

— Vi gjør ikke det. Hos oss finner vi først og fremst den narkoavhengige slitte mann og kvinne, som ikke har jobb. Vi får ikke inn partydoperne.

- Hva kjennetegner disse brukerne?

— Vi ser fra tilbakemeldingene at vi finner misbrukere fra finans, idrett, kultur og politikk. De bruker stoff i lukkede fora og kombinerer ofte med alkohol. Det er mye hysj hysj. Misbruket er en del av en livsstil med høy partyfaktor og helgemisbruk. Trenger noen å lande en søndag, skjer det ofte med beroligende midler.

- Hva er grunnen til at Bergensklinikkene ikke ser denne gruppen i særlig grad?

— Dette er ressurssterke mennesker, med bolig, familie og nettverk som gjør at de ikke oppsøker oss for å få hjelp, men som heller ikke opplever at de trenger hjelp.

- Hva bidra rusen til som gjør at den er ettertraktet i denne gruppen?

— Vi snakker om sentralstimulerende midler. Du blir høy og euforisk, mer utholdende og får stor tro på at du kan utrette utrolig mye.

- Hva med kombinasjonen rusmidler og sex?

— Over tid vil det ha en negativ effekt på lyst og evner. I starten vil det være med å stimulere sexlysten og kan føre til at du mister hemninger og slår deg mer løs.

- Hvilke bivirkninger opplever en misbruker av disse stoffene?

— Du kan få kroppslige reaksjoner som hjertebank, økt blodtrykk og forstyrrelser av hjerterytmen. Vi har også registrert hjerneslag. En helt fersk spansk undersøkelse viser at kokain er involvert i tre prosent av alle plutselige dødsfall. De viktigste effektene er likevel de psykologiske som aggressivitet, uro, rastløshet, og søvnproblemer.

- Hvordan oppdaget man at noen ruser seg mye på disse stoffene?

— Ser du for deg en person med høy partyfaktor, som er agitert, urolig og rastløs, har rødskutte øyner som sover lite, men som likevel klarer å holde det gående på jobb over tid, så bør det ringe noen alarmklokker.

- Er det lett å holde misbruket skjult?

— Det spørs litt på hvor våken omgivelsene er. De første som merker dette er familien. Arbeidsgiver og kolleger er ofte de siste som ser noe og reagerer. Derfor blir omgivelsene ofte lettere sjokkert.

- Hvor går veien ut av misbruket?

— Tverrfaglig spesialisert behandling fra en rusinstitusjon vil kunne være til hjelp. Man kan få poliklinisk hjelp. For dem som redd for å ta kontakt, finnes det selvhjelpsprogrammer på nettet, blant annet på Bergensklinikkenes nettside.